Požarevačkim vrtićima preti zatvaranje, pošto su zaposleni u predškolskoj ustanovi najavili generalni štrajk za 8. novembar ukoliko im gradske vlasti ne povećaju plate. Vaspitači dve godine traže povećanje koeficijenata za obračun plata i njihovo izjednačavanje sa primanjima zaposlenih u prosveti.

U požarevačkoj predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“ zaposleno je 260 radnika, a povećanje zarada traži se za 180. Predsednica Sindikata radnika predškolske ustanove Zora Janković kaže da radnici traže da im se plate izjednače sa zaradama zaposlenih u prosveti jer je u predškolskoj ustanovi sadašnja plata stručnog saradnika 33.060 dinara, vaspitača 28.655 i medicinske sestre 26.089 dinara. Ukoliko lokalna samouprava prihvati njihove zahteve, to bi značilo da mesečno iz gradske kase treba da se izdvaja još po milion dinara.

– Poslednje povećanje naših plata od četiri odsto bilo je 2008. godine i nije bilo u skladu sa važećim koeficijentima, ali nam je dato da nas malo primire. Više ne možemo da čekamo i štrajk je jedini način da ostvarimo svoja prava. Gradonačelnik je prekjuče obećao da će naš zahtev po hitnom postupku biti ispunjen. Ako naš zahtev ne bude usvojen, za 8. novembar pripremili smo totalnu obustavu rada. Povećanje zarada ne tražimo za tehničku službu i zaposlene u računovodstvu – kaže Zora Janković.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević ističe da je još 24. septembra primio predstavnike reprezentativnih sindikata predškolske ustanove i sa njima je razgovarao o rešenju problema, odnosno o donošenju pojedinačnog kolektivnog ugovora.

– Mi smo do sada potpisali poseban kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom u komunalnim delatnostima, na prošlom Gradskom veću usvojili smo pojedinačan kolektivni ugovor za „Parking servis“, a sada je na redu „Toplifikacija“ i druge službe. Nakon toga prelazimo na ustanove i u narednih mesec dana sa sindikatima će biti usaglašeni tekstovi pojedinačnih kolektivnih ugovora, a samim tim i za predškolsku ustanovu. Što se tiče koeficijenata, to može da se reši i pre donošenja pojedinačnog kolektivnog ugovora pravilnikom. Inicijativa treba da potekne od Upravnog odbora predškolske ustanove, a saglasnost, ako je sve po zakonu, daće Gradsko veće. Ja sam im rekao da je bespredmetno štrajkovati dok smo u pregovorima i čim stigne pravilnik njihovog UO, Gradsko veće će ga već iduće sedmice po hitnom postupku staviti na dnevni red – ističe gradonačelnik Milosavljević. Upravni odbor Predškolske ustanove juče je doneo akt o utvrđivanju koeficijenata koji je prosleđen Gradskoj vladi.

Uvode plaćanje u zavisnosti od prihoda

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da je u toku i priprema odluka Skupštine grada o plaćanju cene boravka dece po skali primanja roditelja. Požarevac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kome sva deca plaćaju istu cenu boravka, bez obzira na primanja roditelja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari