Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, ocenio je da je lokalna vlast u Subotici skretanjem novca dobijenog iz budžeta Republike za dovršetak radova na kompleksu bazena u Dudovoj šumi na izgradnju predizbornog bazena na Prozivci nanela „ogromnu i dugoročnu štetu gradu sa nesagledivim posledicama“.


„Pre samo godinu i po dana, 1. septembra 2010. godine, prilikom posete Subotici Bojana Pajtića rečeno da je Izvršno veće Vojvodine izdvojilo 250 miliona dinara za završetak kompleksa bazena i sportsko-rekreativnog i poslovnog centra u Dudovoj šumi, a on je planiran za 2011. godinu. Takođe je na konferenciji za novinare Direkcije za izgradnju pre samo godinu dana, 28. 2. 2011. godine, rečeno da su radovi na izgradnji tog centra nastavljeni, i da će, ukoliko sve bude teklo po planu, bazeni biti izgrađeni do druge polovine 2012. A onda je po nečijem nalogu obustavljena gradnja tog kompleksa, a sredstva koja je država dala, u iznosu od preko pet miliona evra su, preko Ministarstva za zaštitu životne sredine umesto Ministarstva za sport i omladinu, preusmerena na izgradnju predizbornog bazena u naselju Prozivka. Na ovaj način je naneta neprocenjiva šteta gradu, jer je država praktično oslobođena dalje obaveze da investira u SPC Dudova šuma i taj će objekat ostati teret gradu kao nedovršena investicija“, rekao je Bajić i najavio da će njegova stranka tražiti odgovornost onih koji su ovakvu štetu gradu naneli, kao i da se centar u Dudovoj šumi završi kako je i planirano.

Izgradnju bazena na Prozivci pomenuo je i arhitekta Sabo Žombor kao preskupu investiciju, uz napomenu da takvi projekti obično služe za pranje novca. „Kada se objekat završi, niko neće moći da utvrdi koliko je stvarno cementa u to utrošeno, koliko drugog građevinskog materijala i ostalog. Izvesno je samo da je cena izgradnje tog bazena previsoka u odnosu na realnu“, rekao je Sabo na konferenciji za štampu u SVM.

Bazen se puni vodom

Radovi na novom bazenu su već gotovo završeni, i to pre predviđenog roka, i već je u toku probno punjenje bazena. Zvanično puštanje u rad najavljeno je za 30. april, i to utakmicom vaterpolista Mađarske i Srbije. Za kompletno punjenje bazena potrebna su tri dana, i ono bi trebalo da u potpunosti demantuje nezvanične informacije da su na zidovima bazena već uočeni propusti, odnosno pukotine. Nakon iznetih sumnji u to na konferenciji za štampu Saveza vojvođanskih Mađara, iz rukovodećeg tima za izgradnju takva informacija je demantovana, uz tvrdnju da se bazen gradi po svim evropskim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari