Naši susedi iz Bosne i Hercegovine jedu jevtiniju čokoladu i piju jevtinije mleko. Ovo i ne bi bilo ništa čudno da nije reč o srpskim proizvodima koji se potpuno legalno izvoze u BIH i tamo prodaju po nižim cenama nego u Srbiji, zemlji u kojoj su proizvedene.
Neposredno iza graničnog prelaza Uvac kod Priboja, na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine nalazi se nekoliko prodavnica koje potvrđuju ovu činjenicu.

Naši susedi iz Bosne i Hercegovine jedu jevtiniju čokoladu i piju jevtinije mleko. Ovo i ne bi bilo ništa čudno da nije reč o srpskim proizvodima koji se potpuno legalno izvoze u BIH i tamo prodaju po nižim cenama nego u Srbiji, zemlji u kojoj su proizvedene.
Neposredno iza graničnog prelaza Uvac kod Priboja, na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine nalazi se nekoliko prodavnica koje potvrđuju ovu činjenicu. Tako jedan od naših najpoznatijih brendova „plazma“ keks od 300 grama na Uvcu, dakle u BIH, košta 2,70 konvertibilnih maraka ili oko 114 dinara, a u našim trgovinama nije jevtiniji od 130 dinara. Bosanska ili konvertibilna marka trenutno vredi 40,2 dinara.

Čokolada „galeb“ šampion u razlici

Šampioni u razlici cena ipak su čokolade Pionira, pa tako popularni „galeb“ od 100 grama na Uvcu košta 42 dinara, a nekoliko kilometara dalje, u Priboju oko 74 dinara. Razlika je još veća kod čokolade od 200 grama. U Srbiji je 150 dinara, a u Bosni oko 90 dinara.

Jevtiniji su gotovo svi srpski proizvodi koji se prodaju u ovdašnjim trgovinama tako da mlečna čokolada Štark „najlepše želje“ od 200 grama u pribojskim, ali i svim srbijanskim trgovinama ne može da se kupi za manje od 140 dinara, a ista takva u Bosni prodaje se za 2,30 KM ili 93 dinara. Spisak ovih proizvoda je dugačak. Nekada jedini eurokrem na ovim prostorima, proizvođača Svislion Takovo u pakovanju od 500 grama u pribojskim trgovinama košta oko 200, a u bosanskim oko 160 dinara. Imlek „kravica“ je u Srbiji oko 75, a u Bosni oko 65 dinara, mada Pribojci i drugi kupci iz Srbije na Uvcu više kupuju dugotrajno mleko „Meggle“, koje tamo košta 1,4 KM ili oko 57 dinara. Popularne automobilske gume pirotskog Tigra, zavisno od veličine i oznake, na Uvcu su jeftinije za oko 30 odsto dok je toaletni papir „perfeks“ u najvećem pakovanju od 24 komada u Bosni nepune četiri konvertibilne marke ili oko 160 dinara, a u Srbiji oko 250 dinara.
S obzirom na drastično veće cene pomenutih i drugih proizvoda, nije ni čudo što meštani iz susednih gradova naročito vikendom dolaze u kupovinu, jer svaka ušteda u i onako istanjenom kućnom budžetu znači mnogo. A nije nikakva tajna da pojedini trgovci kupuju šećer na Uvcu u džakovima koji je jeftiniji, i prodaju na kilogram u svojim prodavnicama ili kupe paket čokolade na Uvcu, što dodatno snižava cenu, pa je prodaju u Srbiji, nego da srpski proizvod regularno uzimaju od ovlašćenih dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari