Novopečenim roditeljima u Zrenjaninu je laknulo jer ne moraju više da potežu do matičara kako bi prijavili novorođenče, sada to mogu da učine i u svome domu jer je matičarska služba grada prva u Srbiji uvela uslugu izlaska na teren. Do pre dva dana taj postupak se obavljao isključivo u kancelarijama Gradske uprave, a od 4. marta moguće je telefonom zakazati dogovor sa matičarem, koji će potom izaći na teren i na kućnoj adresi obaviti neophodne formalnosti u vezi sa upisom ličnog imena deteta u matičnu knjigu. Prva porodica koja je na ovaj način prijavila rođenje deteta i upis ličnog imena je porodica Ćirić iz Zrenjanina.


– Naš sin rođen je 21. februara i imali smo problem kako da s organizujemo da odemo da ga prijavimo. Ovo je odlična varijanta, sve se obavi kod kuće, matičari dođu i uverili smo se da se veoma brzo završe sve formalnosti, i meni je to, zaista, pomoglo. Mislim da bi ovo trebalo da praktikuju i druge porodice – rekao je Fjodor Ćirić.

Do pre nekoliko godina dete se prijavljivalo u bolnici, gde je u porodilište dolazio matičar i upisivao potrebne podatke. Potom je uvedena praksa po kojoj su oba roditelja morala da se u roku od 30 dana, koji je dat za prijavu rođenja deteta, pojave u službi matičara što je pravdano potrebom saglasnosti oko imena i verodostojnosti celog postupka.

– Do sada je bila praksa da oba roditelja istovremeno moraju doći u Gradsku upravu i ukoliko nemaju kome da ostave bebu na čuvanje, po svim vremenskim prilikama beba je morala, takođe, doći zajedno sa njima, kako bi se obavila formalnost oko upisa deteta. Sada smo uveli novu praksu, roditelji telefonom mogu pozvati matičara, ugovoriti vreme i matičari će doći na kućnu adresu roditelja i upisati dete u matične knjige na licu mesta – objašnjava Ana Kovački, zamenica načelnika Gradske uprave Zrenjanin.

Prema njenim rečima, pozivom matičara ostvaruju se još neke pogodnosti. Naime, roditelji će prilikom posete matičara dobiti sva pisana uputstva i obrasce, kako bi ostvarili pravo na roditeljski i dečji dodatak. Dolazak matičara u Zrenjaninu može se zakazati na broj telefona 315-0140.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari