Primer lažne vesti - fotografija Mesića sa rukama u obliku dvoglavog orla 1Foto: Istinomer

“Borba sa dezinformacijama u Srbiji: (Ne)moguća misija” naziv je jedne od tema kojom se bavila današnja konferencija Istinomera “Da li gubimo bitku sa dezinformacijama”, a čiji učesnici su bili novinari.

Kakva je razlika između dezinformacija i lažnih vesti urednik na RTS-u Zoran Stanojević rekao je: “Dezinformacija predstavlja jasno plasiranu lažnu informaciju, interpretaciju nečega dok je disformacija nešto sasvim drugo, kada nesvesno prenosimo lažnu vest”.

Šef deska u Blicu Ivan Jovanović istakao je da novinari u Srbiji moraju da kontrolišu protok dezinformacija, ilustrujući primer da je dezinformacija kao perje u jastuku koje kada se oslobodi jastučnice kreće da se širi.

Dezinformacija je šira utoliko što ona ima nameru da proizvede informaciju koja će proizvesti određenu reakciju za interes nekoga, dok lažna vest može biti krajnje benigna, a da bude lažna, smatra moderator konferencije Siniša Dedeić.

Izvršni producent N1 Igor Božić rekao je da je u osnovi dezinformacija namera.

“Onaj koji postavi lažnu vest, smatram da je imao nameru da to učini, a mi živimo u svetu laži i to govori podatak o broju lažnih naslovnih strana. Dobar primer lažne vesti jeste vest o Stjepanu Mesiću kako pokazuje sklopljenim rukama simbol dvoglavog orla, a niko nije rekao da je ta fotografija nastala pre tri godine, već je to odgovaralo histeriji u tom trenutku i uređivačkoj politici RTS-a”, rekao je Božić.

Na pitanje moderatora konferencije Siniše Dedeića kako reaguju na neku informaciju koja je sumnjiva, a za koju se učini da je “isplativa” i da treba da se objavi odmah, Božić je ukazao da publika u Srbiji ne mari za to da li je vest tačna ili ne, dok Jovanović smatra da je brzina presudna i da odgovrnost mora da se preuzme za sve objavljeno.

Božić takođe smatra da je novinarstvo u Srbiji poniženo i da profesija i novinari moraju zajedničkim snagama da se suprotstave ovakvoj situaciji i onima koji skrnave ovu profesiju. Da li je prećutkivanje isto kao i plasiranje dezinformacija, Jovanović je rekao da to zavisi od uređivačke politike novinskih kuća, dok je Božić naglasio da je “važno da u izveštavanju ne propustiš ono što je važno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari