"Prinudno" centralno grejanje suprotno obligacionom pravu 1Zrenjanin Foto: M. Pudar (Arhiva)

Siromaštvo u Zrenjaninu je veće nego u Beogradu i Novom Sadu, a cena grejanja je znatno viša.

Zbog toga Zrenjaninski socijalni forum predlaže Skupštini grada da promeni odredbu prema kojoj korisnik daljinskog grejanja mora da pribavi saglasnost svih stanara kako bi se isključio sa mreže. Ovakva odredba, kažu u ZSF, faktički onemogućava pojedine stanare da otkažu centralno grejanje i njihov odnos sa gradskom toplanom pretvara u neku vrstu prinudnog ugovora, što je suprotno osnovnim principima obligacionog prava.

– Osiromašeno stanovništvo nije u stanju da plaća visoke cene komunalnih usluga, pa najsiromašnijim preti opasnost da ostanu bez stanova zbog neizmernih računa. Ukoliko bi stanari imali mogućnost da otkažu daljinsko grejanje, Toplana bi bila primorana da vodi računa o žalbama građana i da svoje poslovanje učini efikasnijim, transparentnijim i jeftinijim. Podsećamo da član 90 st. 1 Ustava glasi „Republika Srbija štiti potrošače“, objašnjava Miroslav Samardžić iz ZSF.

Forum zahteva da nadležni odgovore zašto se zakoni iz ove oblasti različito primenjuju u Zrenjaninu, u odnosu na druge gradove, jer se cena grejanja utvrđuje po utrošku toplotne energije, što se čini u Zrenjaninu, ali ne u Beogradu i Novom Sadu, gde se cena obračunava po kvadratnom metru.

– Ukoliko se pravne norme neopravdano različito primenjuju u istim situacijama, radi se o diskriminaciji koja je Ustavom zabranjena. Razlozi za ovakvu diskriminativnu primenu Zakona nisu pravni ili tehnički, nego politički. U Beogradu postoji 300.000 priključaka stanova i kuća na daljinsko grejanje, a u Novom Sadu 100.000, pa bi podizanje cena u ovim gradovima izazvalo veliko nezadovoljstvo, smatra Samardžić.

U ZSF smatraju da nadležni gradski organi treba da sprovedu vanrednu kontrolu finansijskog poslovanja Gradske toplane, budući da građani sve češće izražavaju sumnju da ona naplaćuje i nepostojeće i nepotrebne troškove.

Demanti teksta „Prinudno centralno grejanje suprotno obligacionom pravu“ (Danas, 12. 11. 2018)

Grejanje u Zrenjaninu je jeftinije nego u Beogradu i Novom Sadu

Poštovani,

Kako je na Vašem portalu 12. novembra izašao tekst „Prinudno centralno grejanje suprotno obligacionom pravu“ – koji je potpisala novinarka Miroslava Pudar, osvrćući se na tvrdnje gospodina Miroslava Samardžića iz Zrenjaninskog socijalnog foruma vezano za komunalnu delatnost grejanja koju obavlja preduzeće JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin, u obavezi smo da Vam dostavimo demanti navedenog teksta. U navedenom tekstu iznose se netačni podaci i kalja ugled JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin.

Naime, u podnaslovu teksta stoji da je cena grejanja u Zrenjaninu veća nego u Beogradu i Novom Sadu, što nije tačno. Primer koji to može najjasnije objasniti jeste formula kojom se može izračunati prosečna cena grejanja za prošlu grejnu sezonu, tako što ćemo sadašnju cenu po isporučenom kilovatsatu kao i fiksni deo cene prevesti u cenu koja bi bila plaćana da nismo prešli na tarifni sistem, odnosno da cenu grejanja plaćamo paušalno po kvadraturi. Napominjemo da se cene fiksnog i varijabilnog dela nisu menjale ni za ovu grejnu sezonu. Prosečna potrošnja u gradu Zrenjaninu za grejnu sezonu 2017/2018. bila je:

Izmerena količina toplotne energije preko kalorimetara u podstanicama za.grejnu sezonu 2017/2018. iznosi 69.533,400 Kwh, kroz ukupna kvadratura grejne površine 572.677 metara kvadratnih = 121,41 Kwh/ m2. Dalja računica za prosečnu cenu za Zrenjanin izvodi se odgovarajućom formulom (obračuni i formula dostavljeni redakciji Danasa, prim. urednika) gde se zbirom varijabilnog ii fiksnog dela dolazi do cifre koja iznosi 84,69 dinara po metru kvadratnom.

Prosečna cena zavisi od kvaliteta izolacije objekta, stolarije, navika potrošača, kao i od potrošnje, ali u svakom slučaju sa prosečnom cenom od 84,69 RSD po kvadratnom metru bez PDV-a od nas su i dalje skuplji Beograd sa 108,53 RSD, Novi Sad 88,86; Pančevo 94,14; Jagodina 96,62; Užice 90,64; Smederevo 97,02; Sremska Mitrovica 93,43; Kikinda 89,88; Loznica 107,13; Valjevo 89,67; Majdanpek 90,27; Novi Pazar 102,00; Bajina Bašta 91,67; Zaječar 98,38; Velika Plana 89,93; Kovin 104,58; Kosjerić 104,62; Pećinci 89,31; Temerin 87,66; Stara Pazova 94,80… Ovim se jasno pokazuje da su informacije koje se u podnaslovu teksta nalaze netačne, jer cena grejanja u Zrenjaninu je niža od cene grejanja u Novom Sadu i Beogradu.

Gospodin Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma navodi i sledeće: „Ukoliko bi stanari imali mogućnost da otkažu daljinsko grejanje, Toplana bi bila primorana da vodi računa o žalbama građana i da svoje poslovanje učini efikasnijim, transparentnijim i jeftinijim.Tu je potrebno imati u vidu sledeće činjenice: da kupci svakako imaju mogućnost isključenja sa daljinskog grejanja; da JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin vodi računa o reklamacijama svojih kupaca, kako putem besplatnog broja za prijavu reklamacija, tako i putem Korisničkog servisa na adresi Rade Končara broj 10 gde se primaju reklamacije u pismenom obliku; da je poslovanje JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin transparentno i efikasno, kao i da cena grejanja u Zrenjaninu nije najveća u Srbiji.

Kada je o isključenjima građana reč, JKP „Gradska toplana“ od primene Tarifnog sistema imala je do sada sledeći broj isključenih: 2014. godine 106 kupaca, 2015. godine 133, 2016. godine 56, 2017. godine 46, a 2018. godine 21, što je ukupno 362 kupca. Ne sme se zaboraviti da je sekundarna instalacija građana njihovo zajedničko vlasništvo, te je to razlog zašto se prema Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Zrenjanina traži da svi vlasnici stanova daju svoju saglasnost onom kupcu koji odluči da se isključi sa centralnog grejanja.

Takođe, kada je reč o tvrdnjama gospodina Samardžića, da JKP „Gradska toplana“ naplaćuje „nepostojeće i nepotrebne troškove“, naši finansijski izveštaji kao i stavke koje ulaze u cenu grejanja – kako fiksnog tako i varijabilnog dela – transparentne su i u svemu u skladu sa Zakonom. Finansijski izveštaji su dostupni na našoj internet stranici, kao što i sve stavke koje ulaze u cenu grejanja mogu biti proverene u Uredbi o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom koju je donela Vlada Republike Srbije 2015. godine.

* Ilija Svilar, JKPGradska toplana“ Zrenjanin, dipl. ekonomista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari