Prioritet istina o smrti pacijenata 1Foto: Vranjske.rs

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević danas započinje po drugi put možda i najtežu „operaciju“ u svojoj karijeri na sređivanju odavno lošeg stanja u regionalnom Zdravstvenom centru u Vranju…

… koji brine o zdravlju gotovo četvrt miliona stanovnika iz sedam opština Pčinjskog okruga, ali i Kosovskog Pomoravlja. Prioritetan zadatak je rasvetljavanje smrti troje pacijenata do kojih je došlo od početka godine u hitnoj pomoći i na odeljenju ginekologije.

– Kada sam istim povodom ovde već jednom boravio, imao sam nadu da će se stvari poboljšati, ali situacija se i dalje pogoršava, što izaziva revolt pacijenata i vrši dodatni pritisak na one lekare koji časno obavljaju svoj posao. Moramo poboljšati organizaciju rada ustanove, pojačati odgovornost, proveriti stručnost, navodi dr Dimitrijević, koji je dobio sva ovlašćenja od ministra zdravlja za sprovođenje kadrovskih promena i drugih rešenja kako bi se vratilo poljuljano poverenje pacijenata.

Protiv lekara Opšte bolnice već je u toku jedan višegodišnji sudski proces zbog smrti petogodišnje devojčice na odeljenju pedijatrije, a uslediće i novi zbog smrti pacijenta koji je ispao iz vozila hitne pomoći, zbog smrti žene zbog nedolaska ekipe hitne pomoći, kao i umiranja novorođenčeta na porođaju.

Ovde postoje i tekući problemi sa neadekvatnim higijenskim uslovima, obrocima koji se i najtežim pacijentima serviraju bez neadekvatnog pribora (manjak tanjira, viljušaka i kašika), ostarele prozorske stolarije zbog čega dolazi do gubitka toplotne energije zimi, aparata koji se prečesto kvare, a i bolnička apoteka iz koje se snabdevaju medikamentima za stacionarne bolesnike, nedeljom je zatvorena, jer nema sredstava za plaćanje dežurnog farmaceuta.

Retke su laparaskopske operacije, pa pacijenti sve češće i na rutinsku operaciju žuči odlaze u bolnicu u Surdulici, dok plućni bolesnici traže pomoć lekara u Sanatorijumu u Surdulici. Postoje i administrativni problemi, jer je na odeljenju Doma zdravlja nemoguće zameniti izabranog lekara koji se nalazi na specijalizaciji, otpusna lista se naplaćuje 200 dinara, a njena kopija čak 600. Račun Doma zdravlja je u blokadi od preko 250 miliona dinara, a ZC više od dve milijarde dinara. Postoji i manjak lekara, ali i medicinskog osoblja, što je u nadležnosti resornog ministarstva, ali bi svakako moglo da pomogne u prevazilaženju problema

Sada je na izaslaniku ministra zdravlja Dimitrijeviću da raspetlja i političko- kadrovsko klupko, što je praksa u poslednjih desetak godina i ne može se povezivati samo sa aktuelnom vladajućom koalicijom oko naprednjaka u Vranju. Sve ovo događa se u vreme kada je sa najvišeg nivoa iniciran završetak radova na centralnom hirurškom bloku, s obzirom da je vranjski ZC jedna od retkih zdravstvenih ustanova u Srbiji koja je paviljonskog tipa.

Moguće dovođenje direktora „sa strane“

Moguća smena aktuelnog rukovodstva ZC Vranje je u isključivoj nadležnosti dr Nebojše Dimitrijevića, koji za to ima ovlašćenja ministra Zlatibora Lončara, a on ne isključuje nakon kompletnog uvida u stanje i „kadrovsko rešenje u dovođenju direktora sa strane“. „Imaću puno posla, ali o svemu ćete biti na vreme obavešteni, jer sam za novinare uvek dostupan“, rekao je Dimitrijević za Danas.

Smetaju im novinari, a nedostupni

Aktuelni direktor ZC dr Dragan Veličković na konferenciji za novinare izneo je podatke koji govore o velikom angažovanju lekara ginekologije i hitne pomoći u pružanju zdravstvenih ustanova, ali nije mogao da objasni sve češće smrtne slučajeve. Veličković je imao puno kritika na račun novinara i njihovog pisanja o stanju u ZC, iako je protivno pravilima on, ali i njegovi najbliži saradnici često u incidentnim situacijama bio nedostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari