Putin izneo dva uslova za početak mirovnih pregovora sa Ukrajinom: "Ako Zapad i Kijev odbiju biće odgovorni za krvoproliće" 1Foto: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN

Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije da bi započeli pregovore, izjavio je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova, prenose RIA Novosti.

„Naši uslovi za početak takvog razgovora su jednostavni i svode se na sledeće – ukrajinske trupe moraju biti potpuno povučene iz regiona Donjeck, Lugansk Narodne Republike, Herson i Zaporožje, sa cele teritorije tih regiona“, rekao je Putin.

On je takođe dodao da bi još jedan uslov za pregovore trebalo da bude to da Kijev izjavi da se neće pridružiti NATO-u.

„Čim Kijev saopšti da je spreman za takvu odluku i počne pravo povlačenje trupa iz tih regiona, kao i zvanično da obaveštava o odbijanju planova za ulazak u NATO, našoj strani će odmah, bukvalno u istom trenutku, biti naređeno da prekine vatru i započne pregovore“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija danas daje još jednu pravu mirovnu ponudu, ali ako Zapad i Kijev to odbiju, onda će to postati njihova odgovornost za krvoproliće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari