Administracija predsednika SAD Baraka Obame pregovara s egipatskim zvaničnicima o mogućnosti hitne ostavke predsednika Hosnija Mubaraka i o obrazovanju privremene Vlade koja bi pripremila Egipat za slobodne izbore ove godine, tvrde američki zvaničnici. Stvaranje privremene vlade koja bi imala podršku egipatske vojske je jedna o ideja o kojima se raspravlja pošto su protesti protiv Mubaraka eksalirali na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova, rekli su zvaničnici.


Obamina administracija strahuje da bi protesti mogli da se pretvore u opšte nasilje ako Vlada u Kairu ne preduzme konkretne korake da zadovolji glavni zahtev demonstranata – Mubarakov odlazak. Zvaničnici koji ne žele da im se objave imena budući da osetljivi diplomatski pregovori i dalje traju, naglašavaju da SAD ne žele da nametnu rešenje Egiptu, ali da je vlada SAD procenila da Mubarak mora ubrzo otići da bi se kriza završila mirno. O pregovorima o hitnom Mubarakovom odlasku prvi je izvestio Njujork tajms .

Predstavnici za medije Bele kuće i Stejt departmenta nisu hteli dogovore o sadržaju razgovora američkih zvaničnika s egipatskim kolegama. Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je s egipatskim potpredsednikom Omarom Sulejmanom, dan pošto je Sulejman razgovarao i s državnom sekretarkom Hilari Klinton. Zvaničnici su rekli da ni Bajden, ni Klintonova, nisu direktno tražili da Mubarak podnese ostavku, ali su izvršili pritisak da se ublaže napetost na ulicama i pripreme demokratski izbori.

Portparol Bele kuće za bezbednosna pitanja Tomi Vijetor rekao je da je Obama poručio da je vreme za mirnu tranziciju s obuhvatnim pregovorima i dodao da su zvaničnici administracije razgovarali s Egipćanima o različitim načinima kako bi se taj proces odvijao, ali da je odluka na egipatskom narodu. Jedan od zvaničnika administracije je kazao da je među opcijama da Mubarak odmah podnese ostavku što je on do sada odbijao da učini, i da preda vlast prelaznoj vladi koju bi predvodio Sulejman.

Egipatski ministar odbrane Mohamed Husein obratio se juče prvi put demonstrantima koji već danima traže ostavku predsednika Hosnija Mubaraka. „Mubarak vam je rekao da se neće kandidovati na sledećim izborima“, rekao je Husein podsećajući da je egipatski predsednik obećao da će otići sa vlasti na kraju mandata. Bio je to prvi put za deset dana masovnih protesta u Egiptu da se jedan visoki predstavnik vlasti obratio demonstrantima.

S druge strane, opozicija poručuje da se neće povući s ulica. „Dva osnovna zahteva još uvek nisu ispunjena, a to je ukidanje zakona o vanrednom stanju i odlazak Mubaraka sa vlasti“, poručio je glumac i producent Kaled Abdalah i dodao da bi osveta bila strašna u slučaju da se sada odustane od protesta.

Vođa islamskog pokreta u Egiptu Muslimanska braća Mohamed Badi izrazio je spremnost na dijalog sa potpredsednikom Omarom Sulejmanom ali tek nakon odlaska sa vlasti Mubaraka. Badi je pozvao i na uspostavljanje „prelaznog perioda u kojem bi zemlju vodio Sulejman. Ovo je prvi put da se vrhovni vođa Muslimanske braće obratio javnosti od početka demonstracija egipatske opozicije 25. januara. „Mi smo za dijalog sa svakim ko želi da sprovede reforme u zemlji nakon odlaska ovog nepravednog, korumpiranog i tiranskog“ lidera, izjavio je Badi i dodao da je odlazak Mubaraka sa vlasti jedini uslov tog islamskog pokreta za dijalog.

Sulejman je kazao da želi da u dijalogu sa opozicijom učestvuje i pokret Muslimanska braća. „Kontaktirali smo ih, pozvani su, ali oni oklevaju“, rekao je Sulejman. Nakon te izjave, jedan predstavnik Muslimanske braće je „kategorično odbacio svaki dijalog sa vlastima“.

Najmanje osmoro ljudi je poginulo, a više od 800 je povređeno u sredu i četvrtak za vreme demonstracija u Egiptu. Prema nezvaničnim podacima UN, od početka protesta u Egiptu poginulo je ukupno 300 ljudi.

Islamsko buđenje

Teheran – Pobune u Tunisu i Egiptu su znak „islamskog buđenja“ rekao je juče vrhovni vođa Irana Ali Homeini uoči molitve na univerzitetu u Teheranu. „Događaji u severnoj Africi – Tunisu, Egiptu i drugim zemljama imaju posebno značenje za nas. To je islamsko buđenje koje smo najavili, posle pobede velike islamske revolucije iranskog naroda i to se sada pokazuje“ poručio je iranski lider. Beta

Američki obaveštajci dobili „pecke“

Vašington – Bela kuća i Kongres SAD kritikovali su američke obaveštajne službe zato što nisu upozorile na pobunu u Egiptu, niti na svrgavanje predsednika Tunisa koji je važio za američkog saveznika. Predsednik SAD Barak Obama rekao je direktoru Nacionalne obaveštajne službe Džejmsu Kleperu da je „razočaran obaveštajnom zajednicom“ zbog nepredviđanja izbijanja demonstracija koje su dovele do svrgavanja tuniskog predsednika Zinea el-Abidina Ben Alija, preneo je neimenovani zvaničnik. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari