– Još od detinjstva sam sledio reči pesnika Stevana Raičkovića koji mi je jednom prilikom rekao: „Držite se prirode oko sebe i prirode u sebi.“ Mi izučavamo prirodu poštujući je. Na putu nauke nailazimo s jedne prepreke na drugu, i rešavamo ih.

Onda se ponovo neka nova prepreka javi. Radosni smo kada otkrijemo nešto novo i na taj način otrgnemo poneko zrnce od ogromnog okeana nepoznatog, rekao je u Izvršnom veću Vojvodine docent dr Dušan Mrđa, fizičar sa Prirodno-matematičkog fakulteta Novosadskog Univerziteta, zahvaljujući na priznanju „Dr Zoran Đinđić“ koje Pokrajinska vlada dodeljuje, zajedno sa Fondom „Dr Zoran Đinđić“, za izuzetne naučne radnike. U konkurenciji su bila 834 kandidata, od kojih u užem izboru pet naučnih radnika.

Dr Dušan Mrđa rođen je 1977. godine u Bihaću. Završio je studije fizike 2001. godine, 2004. je magistrirao, a tri godine nakon toga i doktorirao. Bio je godinu dana i na specijalizaciji na čuvenom minhenskom Institutu „Maks Plank“.

Sa porodicom je tokom ratnih 90-ih godina došao u Novi Sad i, po rečima prof. dr Dragoslava Petrovića, predsednika Odbora za dodelu nagrade „Dr Zoran Đinđić“, odmah se izdvajao izuzetnom skromnošću, vrednoćom, neagresivnošću. „Moram priznati da nije uobičajeno da čovek sa takvim karakteristikama pokaže izuzetne ambicije. A ovaj mlad čovek je objavio 22 rada u najistaknutijim svetskim časopisima, ima osam poglavlja u monografijama, koautor je monografije koja je imala značajan odjek u svetu, 30 saopštenja na međunarodnim skupovima i citiran je 28 puta u najistaknutijim svetskim časopisima“, istakao je Petrović obrazlažući odluku Odbora.

Dušan Mrđa se bavi i slikanjem i na platna prenosi svoje dileme, svoj doživljaj kosmosa, a predsednik je i Astronomskog društva Novog Sada i veliki je zaljubljenik u teleskope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari