Na području šest opština Jablaničkog okruga do sada je vlasnička struktura promenjena u 71 kolektivu, a u 21 organizaciji raskinut je kupoprodajni ugovor. Putem tendera privatizovano je jedino leskovačko Zdravlje, čiji je novi vlasnik, islandski Aktavis, izdvojio 3,5 miliona evra i do sada u investicije uložio čak 35 miliona evra, čak 15 miliona više nego što ga je obavezivao ugovor. Ostala preduzeća, privatizovana na aukciji, prodata su za 25 miliona evra.

Ove godine nove vlasnike trebalo bi da dobije preostalih dvadesetak kolektiva iz Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Bojnika, Medveđe i Crne Trave. Zbog toga što proces vlasničke promene nije do sada pokrenut, 25 firmi odlazi u stečaj ili likvidaciju, a oko 500 radnika pridružiće se armiji od 17.000 zaposlenih koji su poslednjih godina morali da napuste fabrički krug.

– U pet kolektiva većje pokrenut likividacioni postupak. Rečje o preduzećima Zele Veljković, Resort, Sintetika, Tekstil promet u Leskovcu i Jablanica u Lebanu. Te firme većimaju likivdacione upravnike koje je postavila Agencija za privatizaciju – kaže Jovica Nedeljković, sekretar Saveza samostalnih sindikata šest opština Jablaničkog okruga.

Većinskog vlasnika nisu uspeli da dobiju, između ostalog, grdelički Rad, lebanski Tekstilni kombinat Eksportekst, Tekstilna industrija iz Vučja i leskovačke firme Srbijanka, Leskotekst, Rul i Leteks, u kome je nekada radilo više od 2.000 radnika i bili su deo tada moćnog „srpskog Mančestera“.

U Leskovcu se očekuje da će u prvoj polovini 2009. godine nove vlasnike možda dobiti Autosaobraćajno preduzeće Jugekspres, Porečje iz Vučja, Progres-prom iz Medveđe i još neke organizacije koje su većoglašene za prodaju.

– Privatizacija je u leskovačkoj opštini, ali i u ostalim sredinama Jablaničkog okruga, shvaćena i izvršena potpuno pogrešno. U većini slučajeva poslužila je pojedincima da dođu do lake zarade, a sa druge strane, sigurnost radnika je krajnje problematična – zaključuje Ivan Jovanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata šest opština Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari