Profesor iz Vranja: Važno da smo se oslobodili straha 1Foto: Vojkan Ristić

Treći ekološki protest u gradu pod Pržarom po kišovitom i hladnom vremenu okupio je juče pedesetak najupornijih gradjana. Iako je Policijskoj upravi u Vranju skup bio prijavljen, odborenje za njegovo održavanje nije stiglo uz obrazloženje da se „skup mora najaviti najmanje 48 sati ranije“.

Pa ipak, građani su imali svojevrsni „ekološki brifing“ jer su im se obratili Dragan Antić, profesor geografije ispred Udruženja građana Skupštine slobodne Srbije i Dragana Đorđević, aktivistkinja pokreta Kreni-promeni.

– Ovo je mala pobeda, pogotovu za nas u Vranju. Pobeda zato što smo se oslobodili straha, i uspeli da javno iznesemo naše stavove u vezi sa problemima sa ekologijom. A problemi su veliki, od Rio Tinta koji mora da napusti Srbiju do problema kvaliteta vazduha i poštovanja svih ekoloških standarda u gradovima od Vranja do Subotice – rekao je Đorđević.

On je pred okupljenima rekao da posle tri protesta „podnosi ostavku na dalje aktivnosti“ i to obrazložio svojim „ponosom da je učinjen prvi korak i da treba dati šansu i drugim ljudima da iskažu svoj stav“.

– Ponosan sam na svoje učenike koji su mi pružili podršku da organizujemo ova javna okupljanja. Ima i pametnijih i boljih od mene. Ja nastavljam da radim sa svojim učenicima i da promovišemo lepote našeg kraja koje moraju biti prepoznatljivije – objasnio je profesor poručujući da su „smešna saopštenja jedne partije da ovo nisu ekološki protesti“.

Konačna pobeda po njegovom mišljenju biće „kada se otkloni kancer Srbije u obliku organizovane kriminalne grupe koja vlada Srbijom“.

Za Antića kako je objasnio za Danas jug Srbije predstavlja „izvanredni prirodni potencija koji nije dovoljno promovisan i otuda i nema zainteresovanih za nova ulaganja u zdrave projekte“.

Aktivisti Skupštine slobodne Srbije na kraju protesta pred novinarima su pozirali u majcima na kojima je bio lik Predsednika Srbije sa porukom „U…o se“. Protest u Vranju koji je kroz saopštenje naprednjaka bio „unapred osuđen“ i pre nego što je održan.

Protest se desio samo dan nakon što je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuel Žofre posetio Vranje i opštine na krajnjem jugu Srbije šaljući poruku da „želi da čuje šta gradjani smatraju prioritetima u planu lokalne infrastrukture , koji ima finasijsku podršku od 25 miliona evra u okviru Projekta EU PRO Plus, gde se moraju prepoznati interesi zajednice u oblasti ekonomije ali i poštovanje ljudskih prava“.

Intervencije policije kao i gradjana iz drugih „političkih tabora“ ovoga puta nije bilo a pored reakcije SNS kroz saopštenje, interesantna je bila i izjava predsednika Gradskog odbora Jedistvene Srbije (JS) Nenada Manića (JS sa šest odbornika participira u koaliciji u Vranju sa SNS i SPS) koji je izjavio da se „zalaže da se svi problemi rešavaju dijalogom“, kao i da „nema ništa protiv protesta gradjana ako to iskazuju na miran i dostojanstven način“.

Interesantno je da su sva tri dosadašnja protestna okupljanja u Vranju prošla bez prisustva predstavnika drugih opozicionih stranaka, a jedinu podršku gradjani su dobili od funkcionera gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) čija je predsednica Mirjana Ilić Stošić uprkos pretnjama policije „da ukoliko se pojavi na protestima da će biti krivično procesuirana“ bila uz Vranjance.

Đorđević: Nema „zdravog rudnika“

– Čuju se najave da bi i mi ovde na jugu mogli da dobijemo rudnike na području sela Klinovac i Krševica u neposrednoj blizini Manastira Sveti Prohor Pčinjski. Eto zadatka za sve nas, da sačuvamo naš jug Srbije, jer nema „zdravog rudnbika“ ili kako ih oni nazivaju „zelenim rudnicima“ – poručila je učiteljica Dragana Đorđević iz Pokreta Kreni – promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari