Profesori Filozofskog fakulteta pozivaju na skup podrške Dinku Gruhonjiću: Najavljena blokada fakulteta ugrožava akademske slobode 1Foto: UNS

Skup protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije održaće se u sredu, 27. marta od 11.55 časova ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Povod za skup jesu pretnje upućene vanrednom profesoru ovog fakulteta Dinku Gruhonjiću nakon montiranog snimka sa njegovog učešća na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku pre godinu dana.

Organizatori navode da je ovaj javni linč kulminirao pozivom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se profesoru Gruhonjiću uruči otkaz ili će u suprotnom ova organizacija 28. marta započeti sa blokadom Filozofskog fakulteta.

„Ukoliko se jasno ne stane na put uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ovaj naizgled izolovani slučaj, lako može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimni osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Republike Srbije. Tome se na vreme moramo usprotiviti zbog postojanja onoga što zovemo akademska sloboda“, ističe se u pozivu na skup.

Dodaju i da je naročito poražavajuće to što su studentski parlament Filzofoskog fakulteta i Univerziteta iskorišćeni kao „instrument kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života“.

„Želimo da istaknemo da kao akademski građani ne branimo nužno i bezrezervno sve stavove kolege Gruhonjića, nego njegovo pravo (i pravo svih nas) da ima stav, da ga iskaže javno i da zbog toga ne trpi pritiske kojima se ugrožava njegova bezbednost, pravo na rad, pa i život. Tom targetiranju danas su izloženi i naši studenti koji su imenom i prezimenom podržali svog profesora“, ističu profesori Filozofskog fakulteta.

Od Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu traže da zaštite profesora Gruhonjića, koji je, kako navode, radno mesto zaslužio svojim akademskim radom i naučnim referencama.

„Izbor akademskog osoblja odvija se po strogim naučnim i pedagoškim kriterijumima koji su javno dostupni, lako proverljivi i ne zavise od bilo čije procene o tome kakvi su stavovi prihvatljivi. Pored toga, očekujemo od uprave Filozofskog fakulteta da obezbedi nesmetan rad fakulteta i time pošalje poruku svim studentima i zaposlenima da ne pristaje na ucene i ultimatume ni sada, niti u budućnosti“, navode organizatori.

Na skup pozvaju sve zaposlene na Filozofskom i ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu i drugim gradovima, studente, kao i sve slobodnomisleće građane.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari