U gimnazijama širom Srbije juče je počela stručna rasprava o predlogu inoviranih programa za gimnazije, u organizaciji Foruma beogradskih gimnazija. Sekretar Foruma Miodrag Sokić kaže za Danas da će profesori imati priliku da kažu svoje mišljenje o predloženim promenama do subote, kada će na sednici Konferencije gimnazija Srbije biti formulisan dokument i potom hitno upućen Nacionalnom prosvetnom savetu.


Podsetimo, Savet će o inoviranim programima za gimnazije raspravljati u utorak, 27. septembra.

– To će biti treći put da se NPS izjašnjava o ovom pitanju u roku od dva meseca. Po svoj prilici, postoji jak pritisak od Ministarstva prosvete da se izmene usvoje. Stručna rasprava nije organizovana kako bi se vršio pritisak na NPS. Ovo je svojevrsni ispit za gimnazijske profesore, koji imaju šansu da pokažu ozbiljnost i sa stručnog aspekta analiziraju predložene izmene – kaže Sokić.

Predlog inoviranih programa za gimnazije razmatrala je i Zajednica gimnazija Srbije. Prema rečima predsednika Zajednice i njenog predstavnika u NPS-u Radivoja Stojkovića, postoji saglasnost da je nužno usvojiti nove programe za strane jezike, jer je reč o devetoj, odnosno petoj godini učenja. Na pitanje da li će podržati izmene u programima ostalih predmeta, Stojković je odgovorio da će videti „šta će o tome reći struka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari