Projekat „Događaji na neverovatnim destinacijama“: Spoj turizma, kulturnog nasleđa i muzike 1foto: Exit fondacija

U novosadskoj Kulturnoj stanici Eđšeg danas su predstavljeni rezultati projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“, koji su realizovali EXIT Fondacija i Nacionalni park baštine Opuštaser. Cilj projekta bila je promocija kulturnog nasleđa i turističkih destinacija pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

Projekat je trajao od februara prošle do maja ove godine, uz podršku IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. Na završnom događaju emitovani su inserti iz specijalne emisije „Mirna Bačka“ i sa velikog muzičkog događaja „Sunset Picnic“ u Opuštaseru.

Današnji događaj otvorio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je istakao značaj saradnje između Mađarske i Srbije i partnerstva između EXIT Fondacije i Nacionalnog parka baštine Opuštaser.

„Cilj projekta je i stvaranje uslova u kojima granice neće razdvajati. Mislim da je upravo iz tog razloga ovaj projekat veoma značajan. On je stvoren da bude kopča, veza i okvir za dugoročnu saradnju između EXIT Fondacije i Nacionalnog parka baštine Opuštaser“, smatra Ištvan Pastor.

Pomoćnik ministra Ministarstva za Evropske integracije Mihajilo Dašić je čestitao na uspešno sprovedenom projektu i zalaganju za jačanje lokalnih zajednica i pogranične saradnje, i najavio raspisivanje novog poziva za projekte prekogranične saradnje u regionu početkom sledeće godine.

„O uspehu projekta najbolje govore brojevi, video sadržaj koji je plasiran na društvenim mrežama, na IDE platformi i kroz emisiju Mirna Bačka, u ovom trenutku broji blizu osam miliona pregleda. Tako je projekat izrastao u svojevrsnu platformu za razvoj turističkih, kulturnih i kreativnih potencijala naših prostora“, rekla je Generalna sekretarka Exita Tanja Nježić.

Rukovodilac muzeja Nacionalnog parka baštine Opuštaser Gabor Turda istakao je da je ogromna prednost projekta upravo pružanje novih načina i platformi za privlačenje više posetilaca.

„Neke od prirodnih i kulturnih lepota Mađarske dobile su priliku za prikazivanje u sasvim drugom svetlu, uz organizovanje velike muzičke manifestacije na kojoj su nastupile zvezde ATB i Topic”, podsetio je Turda.

Završni događaj vodio je muzičar, perkusionista, voditelj i glumac Bojan Ivković, a pored muzičkog dela programa koji je priredio Marko Louis, okupljeni su imali priliku i da degustiraju specijalitete iz Bača i Opuštasera.

Podsetimo, u okviru projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“ pokrenuta je web platforma incredibledestinations.events, na kojoj se emituju svi događaji sa ovog i sličnih projekata, koji predstavljaju lepote neverovatnih destinacija.

Sam projekat osmišljen je tako da se uz učešće popularnih internacionalnih muzičkih zvezda i uz pomoć kreativne industrije i inovativnih digitalnih i video alata promovišu destinacije.

Prva u nizu bila je Bačka Tvrđava, prelepo srednjevekovno utvrđenje, lokacija na kojoj je snimljena i specijalna emisija „Mirna Bačka“, čiji su gosti bili cenjeni muzičari iz regiona Lajko Felix, Marko Louis, Mile Kekin i Rambo Amadeus, dok je domaćin specijalnog programa bio Bojan Ivković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari