Promena statusa univerziteta nedopustiva: Apel profesora Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1foto sajt univerziteta

Grupa profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem izmeštenim u severni deo Kosovske Mitrovice oglasili se javnim apelom za očuvanje statusa ovog državnog univerziteta u okviru pravnog i akademskog prostora Srbije.

Povod za Apel su, kako se ističe, „dosadašnja iskustva i rezultati briselskog pregovaračkog procesa koji ukazuju da interesi Srbije i srpskog naroda na KiM nisu adekvatno zaštićeni, uprkos krupnim pravno-političkim ustupcima i implikacijama, uključujući i pitanje nesaglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Srbije, kako pojedinačnih sporazuma, tako i ‘sprovedbenih’ uredbi“.

Profesori ukazuju na učestale neprihvatljive i pravno sporne poteze Prištine sa aspekta poštovanja ljudskih prava, ali i na pravno pogubna rešenja na kojima insistira zvanični Beograd poput zajednice srpskih opština na KiM.

„Promena statusa Univerziteta, koja bi podrazumevala njegovu integraciju u Zajednicu srpskih opština, kao entitetu koji ustavnopravni poredak Republike Srbije ne prepoznaje, imala bi nesagledive posledice po status studenata i zaposlenih, i neminovno bi dovela do gašenja najviše visokoškolske obrazovne i naučne institucije na KiM, čiji je osnivač Republika Srbija. Posledice takve promene dodatno bi ugrozile opstanak srpskog naroda na KiM“, konstatuje se u Apelu koji su potpisali profesori: Duško Čelić, Zdravko Grujić, Dejan Mirović, Bojan Bojanić, Srđan Radulović i Dragan Blagić.

Oni su „kao poslenici prava izrazili protest zbog masovnih hapšenja Srba i izricanja drakonskih zatvorskih kazni u sudskim procesima koji ne zadovoljavaju ni minimum standarda u pogledu poštovanja prava na pravično suđenje“.

„Nedavna odluka o ukidanju platnog prometa Srbije u AP KiM, za posledicu može imati zabranu i prestanak rada svih ustanova Srbije u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, socijalnog staranja, kao i prestanak rada svih privrednih subjekata koji su poslovali u platnom sistemu Srbije, ali i prestanak ostvarivanja stečenih imovinskih prava, kao što su penzije, invalidnine, socijalna pomoć i drugih, čime se na diskriminatorskoj osnovi Srbima na KiM masovno uskraćuje čitav niz osnovnih ljudskih prava, između ostalih, pravo na život, pravo na zdravlje, pravo na obrazovanje, pravo na mirno uživanje imovine, pravo na rad i pravo na socijalnu sigurnost“, upozorava se u Apelu. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari