Promocija knjige Olge Dragaš i koncert Dejana Ilijića u kragujevačkom SKC-u 1Foto: Promo

Večeras u Studentskom kulturnom centru Kragujevac od 19 sati biće predstavljena knjiga edicije Novo Stablo – „Povorka ideja”, Olga Dragaš a, od 21 sat solo koncert pijaniste Dejana Ilijića. Oba događaja se održavaju u Kontakt galeriji SKC-a.

Olga Dragaš, pesnikinja koja je u prethodne četiri godine svoje umetničke aktivnosti u okviru Književne radionice SKC ostavila dubok trag, došla je do svog prvog samostalnog naslova.

Izgradivši svoju stvaralačku ličnost u skladu sa savremenim i neoavangardnim senzibilitetom kroz pesničke performanse, kroz živi odnos sa poezijom i sa idejama istovremno, Olga je reagujući na nadražaje iz spoljnog svetam svojim pesničkim refkleksom odgovorila u formi nepretencioznog istraživanja; izgradnje svog puta čiji dosadašnji rezultat možemo videti među koricama knjige „Povorka ideja”.

Od minijatura, preko pravih haikua koji imaju funkciju naslova ciklusa, do razigranih nešto dužih formi, stvorena je jedna skladna celina koja najavljuje prve zrake jedne nove pesničke zvezde koja se nalazi i na samoj korici knjige.

Promocija knjige Olge Dragaš i koncert Dejana Ilijića u kragujevačkom SKC-u 2
Foto: Promo

Dejan Ilijić ovim koncertom najavljuje album „Dyad III” koji će se pojaviti tokom ove godine.

Samostalno i kao lider sastava „EYOT”, Dejan Ilijić je nastupao u više od dvadeset pet zemalja širom sveta (USA, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka…).

Do sada je objavio pet solo albuma za klavir, koja su izdata za američko i srpsko tržište: „Eyot” (2006, Ninety and Nine Records), „The Journey” (2011, Magnatune), „Sun” (2012, Magnatune), „DYAD” (2019, Metropolis), „DYAD II” (2020, Distrokid) kao i albume u saradnji sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom, „I am Here” (2009, Ninety and Nine Records) i engleskim trubačem Pitom Džažom, „The Band of Waites” (2021, Vydia).

U Ilijićevoj muzici se ističu emotivnost i energija sa kojima prilazi svakom delu, i to je postao zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solo rada.

Od samostalnih nastupa izdvajaju se njegovi koncerti na festivalima „Constantinus” u Nišu, „Karusel” u Čačku, „Piano City” u Novom Sadu, „International Jazz Day” u Beogradu, turneja po salama Bugarskog nacionalnog radija (Sofija, Blagoevgrad, Plovdiv), kao i koncerti u Vašingtonu i Njujorku sa Kentom Gustavsonom.

Dejan Ilijić komponovao je muziku za dokumentarne filmove i televizijske emisije, emitovane na mnogim regionalnim i nacionalnim televizijskim stanicama u Srbiji i na međunarodnim festivalima u inostranstvu.

Ulaz na oba događaja je besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari