Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i opština Kikinda organizuju sutra u Kikindi peti Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini na platou ispred Gradske kuće sa početkom u 10 sati.


Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije i Subotice, Kikinda je peto mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstave izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena u Vojvodini, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo, a Vojvodinu predstave kao mogući ekonomski, privredni i turistički potencijal.

Na sutrašnjoj izložbi u Kikindi će učestvovati 170 ženskih seoskih udruženje iz 37 opština i gradova Vojvodine koji će izložiti autentične rukotvorine i proizvode starih zanata koji čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Ove godine manifestaciju će posetiti i ženska udruženja iz Rumunije, kao i pedeset žena preduzetnica i nezaposlenih seoskih žena iz Bač-Kiškun regije iz Mađarske.

U okviru Sajma, glasovima posetilaca i učesnika i učesnica manifestacije, biraće se suvenir manifestacije pod nazivom „Mojih ruku delo“ da bi se dodatno motivisale žene iz seoskih sredina da razmišljaju koji njihovi proizvodi mogu postati poželjni kao suveniri karakteristični za Vojvodinu.

Manifestacija počinje u 10 sati i traje do 17 časova. Sajam je prodajnog karaktera. U AP Vojvodini registrovano je više od 400 ženskih organizacija, od čega je 300 seoskih udruženja iz Vojvodine.

Zavod za ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodine kao posebnu ciljnu grupu prepoznaju žene na selu. Različite kulturne, socioekonomske i rodne karakteristike njihovog položaja, žene na selu čine grupom kojoj su potrebne specifične mere podrške. Glavne karakteristike njihovog položaja određene su radom u poljoprivredi i njegovim karakteristikama i smanjenim mogućnostima za formalno zapošljavanje van poljoprivrede.

Politikama AP Vojvodine realizovani su posebni program: edukacije, informatičke i druge obuke, javni radovi, vojvođanske suvenirnice, nabavka opreme za žene u agrobiznisu, za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Manifestacija Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini jedna je od aktivnosti na afirmaciji potencijala i stvaralaštva žena iz ruralnih područja koja ima za cilj da promoviše i ženski aktivizam na lokalnom nivou i značajan doprinos seoskih žena lokalnim zajednicama i razvoju.

Ravnopravan pristup vlasti za seoske žene

Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2007. godine, a ideja da se uvede poseban dan, kada zemlje širom sveta ukazuju na poseban doprinos žena na selu, potekla je sa Konferencije žena UN, u Pekingu 1995. godine. Njegovim obeležavanjem se skreće pažnja na ključnu ulogu žena na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu. Naša država je ratifikovanjem određenih dokumenata i konvencija preuzela međunarodnu obavezu da ženama na selu obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti, i učini vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari