Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je juče da su lekari koji su operisali trogodišnju Anju Grahovac u privatnoj klinici „Perfekta“ u Zemunu prekršili etička pravila. Anja Grahovac se posle operacije katarakte, koju su 21. maja obavili lekari oftalmološke ordinacije „Ilić“ na privatnoj klinici „Perfekta“, nije probudila iz anestezije, posle čega je pala u komu.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je juče da su lekari koji su operisali trogodišnju Anju Grahovac u privatnoj klinici „Perfekta“ u Zemunu prekršili etička pravila. Anja Grahovac se posle operacije katarakte, koju su 21. maja obavili lekari oftalmološke ordinacije „Ilić“ na privatnoj klinici „Perfekta“, nije probudila iz anestezije, posle čega je pala u komu. Devojčica je potom hitno prebačena u Institut za majku i dete gde je 4. juna preminula. Obdukcionim nalazom kao uzrok smrti utvrđen je nedostatak kiseonika tokom operacije.

Do 2010. još 500 miliona evra za zdravstvo

Ministar Tomica Milosavljević najavio je da će do 2010. u zdravstvo biti uloženo još 500 miliona evra. Milosavljević je prisustvovao otvaranju operacionog bloka u Domu zdravlja u Zaječaru koji je renoviran novcem Evropske investicione banke u okviru projekta „Hitna rekonstrukcija 20 domova zdravlja u Srbiji“. U Domu zdravlja u Zaječaru rekonstruisan je prijemno-trijažni blok, zamenjeni su prozori na glavnoj bolničkoj zgradi, renovirani su kotlarnica i sistem grejanja, a radovi na dogradnji i popravci Infektivnog odeljenja još su u toku. Obnova infrastrukture Zdravstvenog centra Zaječar koštala je tri miliona evra, a nova medicinska oprema 930.000 evra.

Ministar Milosavljević je rekao da su „lekari koji su operisali Anju Grahovac načinili propuste koji su doveli do smrti devojčice“ i dodao da treba jasno reći da su oni prekršili etička pravila. On je ukazao da svi za koje se dokaže da su krivi moraju i da odgovaraju, dodajući da je u 2006. Ministarstvo zdravlja zbog propusta u radu zatvorilo 89 privatnih klinika. Milosavljević je podsetio da je operacija urađena u klinici za plastičnu hirurgiju koja nije imala dozvolu za oftalmološke zahvate.
Policija je obavila informativni razgovor s nekoliko desetina lekara Instituta za majku i dete, klinike „Perfekta“ i ordinacije „Ilić“. Po nalogu tužilaštva uhapšen je član lekarskog tima, anesteziolog Stanoje Glišić, osumnjičen da je nesavesno postupao prilikom davanja anestezije i da nije kontrolisao dotok kiseonika u vreme operacije, kao i da je koristio opremu koja nije bila ispitana i atestirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari