Proslava Vidovdana na Kosovu 1Pećka patrijaršija , Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Srbi na Kosovu i šire danas obeležavaju verski i nacionalni praznik Vidovdan, koji se veže sa 629 godišnjicom Kosovskog boja.

Obeležavanje je počelo vidovdanskom liturgijom u manastiru Gračanica kod Prištine, a parastos će se, kao i svake godine, održati ispred spomen obeležja kosovskim junacima na Gazimestanu.

Ovom događaju prisustvuju Srbi sa Kosova, iz Srbije i šire, kao i pojedini politički predstavnici.

Policija Kosova je na ovaj dan, na osnovu operativnog plana poduzela sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira i najavila ograničeno kretanje, odnosno blokade određenih putnih pravaca u mestima gde se održavaju manifestacije kao što su Priština, Gračanica te Gazimestan. Policija je takođe pozvala sve da ne budu žrtve bilo kakve provokacije tokom održavanja proslave.

Zamenik direktora Policije Kosova za region Sever Besim Hoti kazao je za Radio Slobodna Evropa i da su policijske jedinice uključene u pratnju konvoja autobusa i vozila koja idu prema Gračanici i Gazimestanu. U koloni je četiri autobusa, četiri kombibusa i nekoliko vozila.

On je dodao da za sada sve protiče mirno.

Inače, ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zabranjen je dolazak na Kosovo na vidovdanske svečanosti, što je osudila Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, navodeći da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove „s namerom da se ponizi Srbija“.

Razlog odbijanja je za sada nepoznat.

Jetljir Zuberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova Behdžeta Pacolija koji nije odobrio Vulinovu posetu, napisao je u četvrtak na Fejsbuku da će „za svaku moguću provokaciju odgovornost snositi Beograd, s obzirom da su takve provokacije namerne“, dodajući da su o svakom koraku obavešteni međunarodni partneri.

„Jasno je da ilegalni ulazak na teritoriju Kosova podrazumeva sprovođenje zakona Policije Kosova“, napisao je Zuberaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari