Prosvetari na ulici 31. avgusta

Sindikati obrazovanja nezadovoljni predlogom platnih grupa i razreda

Ostavite komentar


  1. A kada ćete početi da učite decu kako treba ili da roditelji i dalje plaćaju privatne časove

    1. А могла би и деца мало више да уче самостално, а не овако све им је тешко и нејасно.

  2. Prosvetari su uvek nezadovoljni, oni su na ulicama uvek kad deca treba da podju u skolu, mozda smo i mi nezadovljni njihovim radom, placam deci privatne casove jer ne zele ni osnovno da objasne, pa ne protestujem protiv njih

  3. Mesec dana ne rade, primaju plate, imaju bar 3 odmora tokom godine, a deca moraju na privatne časove jer nema dovoljno posvećenosti od strane istih koji bi da štrajkuju.

    1. Борисе, што и Ви нисте отишли у просвет и да имате све бенефите које наводите? Уосаталом увек нам се чини да је у туђем дворишту лепше и боље.

  4. Učitelji i nastavnici zaslužuju da budu adekvatno plaćeni. Sada pitanje je ko snosi odgovornost za to što loše uče našu decu čim ti kao roditelj moraš dete na dodatnu nastavu da šalješ. Tu nam nije krivo Ministarstvo već pojedinci koji nesavesno prilaze svojim obavezama.

  5. Ako prosvetarima ne odgovaraju plate, neka daju otkaz. Prosto. Ima profesora bez zapsolenja, koji bi radili i za manju platu. Konkretno ja.

    1. Gde Vam je samopoštovanje, zašto podcenjujete sebe i druge fakultetske obrazovane ljude i želite da radite za nižu zaradu? Mislite da može da se preživi sa nižom zaradom od postojeće koju trenutno imaju prosvetni radnici?

    2. Pa zato nam je toliko dobro u drzavi sto bi svi da rade za manje pare (po principu, nece ovaj, ima ko hoce) … Pa zasto se zavrsavali fakultete i sada dozvoljavate da budete podcenjeni i omalovazavani od strane nepismene bagre sa kupljenim diplomama!

  6. To vise nije vest, to je sada vec tradicija da prosvetari produze svoj raspust i svakog septembra strajkuju!

  7. Dragi roditelji, vi koji ovde pišete da vam nastavnici ništa ne valjaju, pa morate da šaljete svoju decu na privatne časove. Evo zašto je to tako.

    Prvo, vaša deca ne slušaju na času. A delimičan razlog što ne slušaju na času je taj što znaju da ćete ih poslati na privatne časove. Ako mi kažete da ne slušaju zato što je nastava dosadna, setite se kakva je bila vaša, bez računara, projektora, interaktivnih tabli i drugih sprava, pa opet ste više (na)učili nego vaša deca. A ako kažete da je nastava dosadna, to je ne zato što im je jedino nastava dosadna – njima je sve dosadno. A jedan od mogućih razloga je taj što ste ih vi previše zabavljali dok su bili mali, pustili ih neograničeno za kompjuter, tv, telefon i sada deca i od nastavnika očekuju da se ponašaju i predaju kao junaci u nekoj igrici. Ukratko – da zabavljaju vašu decu.
    Drugo, vaša deca ne rade dovoljno kod kuće (valjda su važniji muzička škola, balet, kompjuterske igrice itd.).
    Treće, mnogi od vas šalju decu na dodatne časove da bi isforsirali neku bolju ocenu, bolji uspeh, lečeći možda time svoje komplekse i govoreći sebi da je to za bolju budućnost dece. Privatni časovi nisu ni garancija, ni preduslov za uspeh vaše dece.

    Ovo znam zato što sam danas i ja nastavnik, a igrom slučaja, nekada sam bio dete. Znam da je ranije nastava bila mnogo manje dinamična, na času smo slušali, kod kuće smo učili i radili i samim ti sticali bolje znanje. Onaj ko je išao na privatne časove bio je redak slučaj, reklo bi se, izuzetak. Bila je sramota ići kod direktora za bilo šta, a ponajmanje urgirati kod njega da se detetu povisi ocena samo zato da bi učenik kobajagi bio vukovac. Ovo znam još zbog toga što pouzdano znam s koliko mojih kolega dobro obavlja svoj posao, pa opet njhovi učenici idu na prvatne časove. Ovo znam još iz jednog razloga. Znam koliko i kako radim, koliko vremena provodim planirajući nastavu, tražeći i prilagođavajući odgovarajuće materijale, koliko na času nastojim da učenicima približim materiju, koliko puta sedim sam u svom kabinetu čekajući da neko dođe na čas dopunske nastave. Pa opet, rezultati na proverama znanja su poražavajući.

    Ne očekujte od škole da preuzme svu odgovornost za neuspeh vašeg deteta, potražite negde i svoj sopstveni propust.

  8. Deca su danas zasticena kao beli medvedi, imaju sva prava i ponasaju se bahato. Prosvetari dolaze na marginu drustva.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.