Protest instruktora vožnje u Nišu zbog niskih plata i neplaćanja bolovanja i odmora 1IlustracIja: Foto Beta/Dragan Gojić

 

Instruktori vožnje iz niških auto- škola stupili su danas u štrajk zbog niskih zarada i neplaćenog godišnjeg odmora i bolovanja.

Oni su se okupili na poligonu za obuku vozača i najavili da će protestne skupove organizovati i narednih dana, a obratiće se i advokatima kako bi se izborili za bolje uslove rada.

Instruktor Miloš Lekić kazao je da su se okupili jer ih je muka naterala i jer im je „dogorelo do nokata“.

„Plaćen sam po jednom času 380 dinara. Ukoliko nemam ostvareni broj časova za minimalac, onda vratim novac nazad. Ako sam na odmoru ili bolovanju nemam šta da primim. Van pameti je da taj posao radimo za ovaj novac “, rekao je Lekić.

On je kazao da je mnogo instruktora nezadovoljno, ali da se nisu svi pojavili na protestu jer su zaplašeni.

„Ljudi trpe mobing. Poslodavci su ih pozivali telefonima i pretili im da ne dođu. Rečeno im je da ne mogu da nastave da rade ukoliko dođu na protest“, rekao je Lekić.

Instruktor Branko Stojadinović je još kazao da je “minimalac sustigao njihove plate”, koje su “poslednji put povećane pre 11 godina”.

“Ima dosta kolega kojima se ne plaćaju godišnji odmori i bolovanja, već oni tada vade pare iz svog džepa. Prvo sakupljaju pare da bi otišli na odmor, a onda ih sakupljaju da plate to što su išli na odmor“, rekao je Stojadinović, dodajući da ima auto- škola koje instruktorima plaćaju ove naknade.

On je kazao da su početkom maja od poslodavaca zatražili obezbeđivanje najosnovnijih uslova za rad i dali im rok za ispunjenje do 20. maja, ali da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

„Nemamo od vlasnika auto- škola informaciju da žele razgovor i dogovor i zato ćemo nastaviti sa okupljanjima do ispunjenja zahteva“, rekao je Stojadinović.

Nebojša Spasić, instruktor i vlasnik auto-škole „Zeleni talas“, dodao je da se već 29 godina bavi tim poslom i da im je uvek bilo teško, pa su trepeli, ali da više ne mogu.

„Problem bi rešila jedinstvena cena obuke u svim auto-školama, što sada nije slučaj. Da bi privukli kandidate, neki spuštaju cenu i tako primoravaju i nas ostale na to. Iz tih razloga cena obuke za B kategoriju sada iznosi 76.000 dinara, a morala bi da bude najmanje 120.000 ili 130.000 dinara“, rekao je Spasić.

Prema njegovim rečima, u postojeću cenu obuke uračunata je samo minimalna cena rada i gorivo, ali ne i troškovi amortizacije vozila i objekata auto- škola.

Okupljeni su kazali da je protestnom skupu prisustvalo 75 odsto svih instruktora u Nišu.

Dodali su  da su auto- škole u kojima je obustavljena obuka obezbedile redovno polaganje vozačkog ispita kandidatima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari