Gradski_trg_CacakGradski trg Čačak Foto: Wikipedia/ Mihailo Jovanović

Oko dve stotine meštana čačanskih sela Pakovraće, Trbušani, Prijevor i Rakova protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u centru Čačka jer im još nije isplaćena zemlja koja im je oduzeta pre više od godinu dana za izgradnju auto-puta Prejina-Požega.

Oni ističu da su podneli tužbe nezadovoljni ponuđenom cenom od 45 do 150 evra po aru za eksproprisanu zemlju, ali da su sudski postupci u stagnaciji oko godinu dana.

Meštani koji su protestovali nosili su parole na kojima je pisalo „Ggradonačelniče da li vašu zemlju prodajte za 100 evra po aru“, „Stop pritisku na veštake i na sud“, „Samo u Čačku jedan ar vredi 100 evra“, „Gradonačelniče samo vi u Srbiji dajete našu zemlju u bescenje“.

Među parolama su bile i „Ne damo metar dedovine za paklu cigareta“, „Zašto od seljaka pravite socijalni slučaj“, „Eksproprijacija jednako otimačina“.

Stanovnik sela Pakovraće Milojko Stošić rekao je novinarima da je pre dve i po godine počela eksproprijacija zemlje u tom selu za izgradnju auto-puta i da im nije isplaćeno ni oduzeto zemljište, ni biljne kulture, ni objekti koji su se nalazili na tom zemjištu.

„Sudski procesi su počeli pre oko godinu dana i još nisu završeni zbog opstrukcije. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je dolazio na sastanak sa nama u Pakovraće i obećao da će proveriti ko opstruira sudske procese i nikada nas nije obavestio o tome“, rekao je Stošić.

Stošić je rekao da je njemu procenjen ar zemlje treće klase na 45 evra i ocenio „da to nema nigde“ i dodao da je tržišna vrednost zemljišta u Čačku oko 150 evra, dok je u okolnim opštinama i gradovima cena ara od 1.400 do 3.000 evra.

„Ja zemlju ne dam u bescenje, to je naša dedovina“, rekao je Stošić.

Meštanin sela Trbušani Radoš Bojović rekao je da je njemu i bratu oduzeto po 90 ari zemlje koja je plaćena po 110 evra po aru.

Bojović, koji iako slabovid obrađuje zemlju, je rekao da će da se u znak protesta „spali na putu“ i da mu „život bez zemlje ne treba“.

Meštane Pakovraća, Trbušana, Prijevora i Rakove podržali su meštani sela okupljeni u neformalno udruženje „Ne damo đedovinu“.

Predstavnik tog udruženja, koje okuplja meštane čačanskih sela Baluga, Stančići, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci i Katrga, Bratislav Simović rekao je da se i oni bore da sačuvaju plodnu zemlju koju im eksproprišu za takozvane deponije i pozajmišta za gradnju auto-puta.

On je dodao da im ta oduzeta zemlja nije palaćena, a da se već mesecima koristi za vađenje šljunka.

„Auto- put od Preljine do Pakovraće će za nekoliko dana biti pušten u saobraćaj, a zemlja koja je oduzeta za potrebe tog puta i do danas nije plaćena zbog opstrukcije Grdske uprave u Čačku“, rekao je Simović.

Meštane koji su protestovali primio je pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović kome su meštani predali dva zahteva – da Gradska uprava omogući dobijanje informacija da li je zemljište koje se oduzima u kategoriji poljoprivrednog ili građevnskog i da Gradska uprava prestane da vrši pritisak na sudske veštake u toku sudskih postupaka zbog oduzete zemlje.

Bojović je odbacio mogućnost da neko iz Gradske uprave vrši „pritisak na sudske veštake“ ili opstruira dobijanje informacija o zemljištu i rekao da će to biti provereno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari