Protest poljoprivrednika Subotice: Čekaće da se gradonačelnik vrati iz Novog Sada 1Foto: Natalija Jakovljević

Subotički poljoprivrednici parkirali su danas oko 60 traktora u centru grada i delimično usporili saobraćaj, u znak podrške protestima koji se odvijaju u Novom Sadu i drugim gradovima.

Oni su danas na pisarnici Gradske kuće predali svoje zahteve gradonačelniku Subotice i zatražili da se proglasi suša na teritoriji grada.

Gradonačelnik je prisustvovao protestu i obećao da će pomoći koliko je u njegovoj moći, a očekuje se da će još danas, u posle podnevnim časovima, biti održan sastanak sa poljoprivrednicima.

Predstavnik grupe poljoprivrednika, Miroslav Matković, iz Male Bosne kaže da je njihova najveća muka suša i predstojeća setva.

Protest poljoprivrednika Subotice: Čekaće da se gradonačelnik vrati iz Novog Sada 2
Miroslav Matković, foto: Natalija Jakovljević

„Problemi su brojni, od goriva, regresiranog đubriva, suncokreta. A pre svega, zahtevamo da se na teritoriji grada Subotice proglasi elementarna nepogoda zbog suše“, poručio je i dodao da sa traktorima ostaju ovde sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Poljoprivrednici podsećaju da je Ministarstvu poljoprivrede predat zahtev u kome traže ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda, alternativno minimalna cena pšenice 45 dinara sa PDV-om, i usklađivanje cena ostalih poljoprivrednih proizvoda sa cenama u okruženju.

Zatim, oslobađanje akcize za dizel gorivo na svim benzinskim pumpama za 100 litara po hektaru; povećanje podsticaja u stočarstvu, uz redovnu isplatu dospelih i izmirenje zaostalih dugovanja.

Takođe, zatražena je i zaštita domaćih povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza; direktna davanja po hektaru (subvencije) u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto cene bez PDV-a, kao i oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja odvodnjavanja i proglašenje suše.

Protest poljoprivrednika Subotice: Čekaće da se gradonačelnik vrati iz Novog Sada 3
Foto: Natalija Jakovljević

Poljoprivrednik, Miroslav Kiš, kaže da je trenutno suša jedan od najvećih problema i da poljoprivrednici samo žele da nadležni uvaže njihove zahteve.

„Konstantno su isto problemi o kojima govorimo već deset godina. Status poljoprivrednika u Srbiji nije iskristalizovan, neophodno je podizanje konkurentnosti naše proizvodnje“, kaže Kiš.

On navodi da svakog nešto boli, od ratara preko stočara, a da se problemi samo gomilaju.

„Kad je ovako specifična situacija kao sada, da se država meša u tržište, pa prerađivači, trgovci, svi moraju da zarade, a najviše ispaštaju potrošači i primarni proizvođači. To je nešto što donosioci odluka na svim nivoima moraju da izbalansiraju i da vode računa i o našim interesima, da ne da budemo oštećeni“, smatra Kiš.

Grad bi morao da proglasi sušu na teritoriji Subotice, kaže Kiš i dodaje da poljoprivrednici naknadu za odvodnjavanje smatraju potpuno besmislenom.

Protest poljoprivrednika Subotice: Čekaće da se gradonačelnik vrati iz Novog Sada 4
Foto: Natalija Jakovljević

„Očekujemo da se pređe na dela, jer ako je strateški poljoprivreda važna, onda moramo svi voditi računa kako ćemo zasejati tu baštu, njivu. Država ima mehanizme da reaguje“, poručuje Kiš.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, kazao je poljoprivrednicima da želi da im izađe u susret i da čini sve što je u njegovoj moći da im pomogne.

„Ja sam i sada stupio u kontakt sa ministrom Nedimovićem, poslao sam vaše zahteve,. Ja sam na vašoj strani, svega sam i ja svestan“, kazao je Bakić.

Poljoprivrednici su poručili da će, bez obzira na zajednički sastanak sa gradonačelnikom, ostati ovde, da ga čekaju da se vrati iz Novog Sada i da se još danas održe pregovori.

Protest poljoprivrednika Subotice: Čekaće da se gradonačelnik vrati iz Novog Sada 5
Foto: Natalija Jakovljević

Poljoprivrednik, Marinko Kujundžić, napominje da odluke donosi nadležno Ministarstvo poljoprivrede ali da im i gradonačelnik može pomoći da utiče na donošenje odluka koje se tiču poljoprivrednika.

„Teško da će doći do rešenja, dokle god ministar Nedimović ne da zeleno svetlo. Mi ćemo ostati ovde“, kaže Kujundžić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari