Stručno veće Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu odbilo je kao nepotpun i površan projekat JKP Kolubara za dugotrajnu zaštitu srednjovekovne crkve svetog arhangela Mihaila iz 15. veka, koja je ugrožena izgradnjom hidroakumulacije Rovni na reci Jablanici.

Ovo preduzeće nije izvršilo dopunu projekta u propisanom zakonskom roku, iako prema rečima samog projektanta nisu iskorišćene i razmotrene sve mogućnosti da se ova srednjovekovna svetinja spasi od potapanja – kaže za Danas Nemanja Radojičić, v.d. direktora valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema Radojičićevim rečima, izmeštanje ove crkve sa nekropolom, koja je od 1997. pod zaštitom države, zbog načina gradnje nije moguće. Zavod zbog toga traži da se nađe adekvatno rešenje tehničke zaštite objekta pri formiranju akumulacije, čije bi punjenje do vrha ugrozilo ovu srednjovekovnu bogomolju. Radojičić kaže da stručno mišljenje valjevskog Zavora podržavaju Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo kulture Vlade Srbije. On ističe da je i Evropska komisija finansiranje cevovoda uslovila konzervacijom i zaštitom crkve, koja je u narodu poznata i kao „valjevska Gračanica“.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, JKP Kolubara ima pravo žalbe na odluku gradskog Zavoda najpre Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, potom i Odseku za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, kao i da pokrene upravni postupak.

Miodrag Marković, direktor JKP Kolubara, u septembru 2012. najavio da će „valjevska Gračanica“ biti potopljena kada počne punjenje akumulacije. On je tada potvrdio da su stručnjaci angažovani na arheološkim istraživanjima zaključili da „zbog trošnog materijala nije moguće izmeštanje crkve“, zbog čega mora biti potopljena. Iako u Kolubari tvrde da za to imaju saglasnost ranijih episkopa šabačko-valjevskih Jovana (Velimirovića) i Lavrentija (Trifunovića), Eparhija valjevska, na čijem je čelu vladika Milutin, u više navrata negirala je da se složila sa potapanjem zadužbine kralja Dragutina u selu Tubravić.

Potapanju crkve protive se vernici, članovi Udruženja „Gračanica“, kao i raščinjeni monah Eparhije raško-prizrenske Antonije ( Davidović), koji je više puta hapšen zbog ometanja arheoloških istraživanja. Izgradnja brane i akumulacije na Jablanici počela je 1986. sa ciljem da se reši pitanje vodosnabdevanja Valjeva, Mionice, Uba, Lajkovca i Lazarevaca, kao i da se obezbedi tehnička voda za buduću Termoelektranu „Kolubara B“ u Kaleniću, kod Uba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari