Iranski predsednik Hasan Ruhani rekao je juče da najžešći protivnici sporazuma s velikim silama o nuklearnom programu Teherana treba da idu „u pakao“. Ruhani je u govoru na godišnjem sastanku iranskih ambasadora oštre kritičare sporazuma nazvao „političkim kukavicama“.


On je naveo da protivnici pregovaranje tumače kao slabost Irana i poručio im da „idu u pakao“. „Idite i nađite neko toplo mesto za sebe. Šta bi mi trebalo da radimo?“, kazao je Ruhani. Najžešći kritičari pregovora protive se prošlogodišnjem prelaznom sporazumu, navodeći da je Teheran ponudio previše ustupaka, a da je zauzvrat dobio premalo.

Vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamenei, koji ima konačnu reč u svim državnim pitanjima, podržao je, međutim, pregovarački tim Irana. Prelaznim sporazumom koji su Iran i velike sile postigli u januaru zamrznut je iranski nuklearni program, a zauzvrat je Zapad ublažio sankcije Teheranu u vrednosti od oko sedam milijardi dolara.

Iran i svetske sile dogovorili su se 19. jula u Beču da za još četiri meseca, do novembra, produže pregovore o iranskom nuklearnom programu kako bi bio postignut konačni sporazum. Najveći kamen spoticanja u pregovorima su razlike kada se radi o rešenju kako bi Iran mogao da nastavi nuklearni program u miroljubive svrhe – za proizvodnju struje i medicinskih izotopa, ali da istovremeno bude sprečen da razvija atomsko oružje.

Glavna sporna tačka je obogaćivanje uranijuma kojim se može dobiti gorivo za reaktore, ali i za nuklearno oružje. Teški pregovori se vode i oko broja centrifuga koje bi Iran mogao da zadrži za obogaćivanje uranijuma. Iran pregovara s grupom 5 plus 1, koju čine Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari