Prva etapa leta oko sveta japanskim “Micubišijem” 1939. godine 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Let japanskih avijatičara preko Tihog Okeana i izdavanje naloga britanskom konzulu da od japanskih vlasti zatraži zaštitu povodom borbe na mandžurskoj granici, glavne su vesti koje su zauzele naslovne strane dnevnih listova Vremena i Pravde 1939. godine.

Na današnji dan pre 80 godina japanski konzul je dao obaveštenje da će japanski vazduhoplovci početkom avgusta preleteti Tihi Okean, od Japana do Vankuvera.

Prva etapa leta oko sveta japanskim “Micubišijem” 1939. godine 2Aparati kojima su japanski vazduhoplovci izvršili taj podvig bio je monoplani tipa “Micubiši” od 900 konjskih snaga i prosečne brzine od 480 kilometara na čas.

To putovanje bilo je prva etapa japanskog leta oko sveta.

Jula iste godine sa naslovne strane Vremena saznajemo da je rimska vlada uputila notu pariskoj vladi, u kojoj je izrazila svoju rezervisanost u pogledu francusko – turskog sporazuma kojim je Francuska Turskoj ustupila Sandžak Aleksandretu.

U noti je istaknuto da su pitanja bila uređena na konferenciji u San Remu, na kojoj je učestvovala i Italija.

Francuska vlada je bez savetovanja i bez pristanka italijanske vlade ustupila Aleksandretu Turskoj, prenosi list Vreme.

Rim je to smatrao u protivnosti sa mandatorskom vlašću i zbog toga je zauzeo rezervisan stav o francusko – turskom sporazumu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako prenosi list Pravda, borbe na mandžurskoj granici vodile su se uz pripomoć artiljerije i tenkova.

Britanski konzul je pre 80 godina na današnji dan obavešten da će protivbritanske demonstracije biti veoma ozbiljnog karaktera.Prva etapa leta oko sveta japanskim “Micubišijem” 1939. godine 3

Na osnovu toga, konzulu su date instrukcije da od japanskih vlasti zatrži zaštitu i da ih učini odgovornim za eventualnu opasnost života i štetu imovine britanskih državljana.

Stopedesetogodišnjica francuske revolucije takođe je zauzela mesto na naslovnoj strani Pravde.

Godine 1939. francuski narodni praznik u isto vreme je i proslava stopedesetogodišnjice velikog prevrata koji su izvršili Francuzi, a koji je uticao na istorijsku sudbinu mnogih drugih naroda i gotovo celog čovečanstva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari