Prva kragujevačka beba u Novoj godini rođena noćas 1Foto: Grad Kragujevac

Prva beba sa teritorije grada Kragujevca, rođena u Novoj 2023. godini je dečak David Kinić, koga je u 01.38 minuta 3. januara, donela na svet dvadesetpetogodišnja Kragujevčanka Marina Kinić.

David je rođen sa 3.870 grama i dobio je ocenu devet, a ocu Marku i mami Marini, kojima je ovo prvo dete, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, u ime grada Kragujevca uručio je novčanu poklon čestitku.

– Željno smo svi iščekivali rođenje prve bebe u Novoj 2023. godini i posle 48 sati, 3. januara rodio se David kome su se jako obradovali prvo njegovi roditelji a potom i lokalna samouprava jer smo bogatiji za još jednog Kragujevčanina, rekao je Petrašinović.

On je dodao da su njegovi roditelji dobili su svoje prvo dete, junaka Davida, kome je poželeo srećno i bezbrižno detinjstvo ispunjeno ljubavlju i igrom, a država i Grad nastaviće da stvaraju što bolje uslove za rađanje beba a njihovim porodicama omogućiti uslove da ih izdržavaju.

– Na predlog gradonačelnika koji usvaja Gradsko veće, grad Kragujevac tradicionalno, prvorođenoj bebi u Novoj godini daruje 100.000 dinara, čime dodatno uz sredstva koje opredeljuje Vlada Republike Srbije, podstičemo pronatalitetnu politiku, kako bi procenat prvorođenih beba iz godine u godinu bio sve veći, kazao je Petrašinović.

U ovoj, 2023. godini u Kragujevcu, rođeno je pet beba, ali imajući u vidu da Univerzitetski klinički centar pokriva region od dva miliona ljudi, David je prva beba sa teritorije grada Kragujevca.

– Do sada je rođeno pet beba, a četiri mame u porođajnim salama čekaju da vide svoje bebe. Jako nas raduje, istakla je dr Aleksandra Dimitrijević, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Kragujevac, što je prošle godine u odnosu na 2021. godinu bilo 4 posto više porođaja.

U 2022. godini bilo je 2.233 porođaja, a 2021.godine 2.145 i nadamo se, kazala je dr Dimitrijević, da će ovakav trend da se nastavi i u ovoj godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari