Kragujevačani u Novu godinu ušli sa Divljim jagodama i vatrometom (FOTO) 1Foto: Zoran Laki Lazarević

U novu, 2023. godinu Kragujevčani su ušli uz muziku grupe Divlje jagode i zvuk gitare Seada Lipovače na koncertu koji je održan na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije.

Pre Divljih jagoda, u novogodišnju atmoseferu okupljene na Đačkom trgu uveo je nastup grupe Tribe.

Tačno u ponoć, tradicionalno sa Skupštine garda ispaljen je novogodišnji vatromet za čiju je organizaciju poslednjih godina zadužena Gradska turistička organizacija. Posle vatrometa nastavio se doček na Trgu uz rok hitove Divljih jagoda.

Na Đačkom trgu doček Nove godine počeo je još prepodne, u 11 sati nastupom kultnog gradskog benda Vesele 80.-te koje je posle dvočasovnog nastupa na sceni ispred Prve gimnazije smenio takođe kragujevački bend Vesela mašina.

Kragujevačani u Novu godinu ušli sa Divljim jagodama i vatrometom (FOTO) 2
Foto: Zoran Laki Lazarević

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović tradicionalno su obišli sve službe koje dežuraju u novogodišnjoj noći: Policijsku upravu Kragujevac, Vatrogasno – spasilačku brigadu i Zavod za urgentnu medicinu.

– Naše službe su kao i ranijih godine uvek u punoj pripravnosti i svi očekujemo da ćemo novogodišnju noć provesti bez velikih intervencija i da neće biti potrebe za njima, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Ako ih i bude, zaključio je on „ocenjujem da su ekipe Policijske uprave, Vatrogasno-spasilačke brigade i Zavoda za urgentnu medicinu u potpunosti spremne da odreaguju i urade ono što je njihov posao”, jer su, istakao je Dašić, „među najboljima u državi”.

– Za novogodišnju noć Policijska uprava Kragujevac je obezdbedila dovoljan broj policijskih službenika koji su tu da na javnim mestima obezbede stabilan javni red i mir a za građane koji će veče provesti u restoranima i kafićima da se mirno i bezbedno provedu, raportirao je Dragan Tomić, načelnik Odeljenja policije i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu odgovorni prema sebi i drugima.

Iz Vatrogasno-spasilačke brigade prilikom novogodišnjeg obilaska gradskih funkcionera poručili su Kragujevčanima da budu bezbrižni i da se osećaju bezbedno jer su vatrogasci spasioci kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije u punom sastavu i spremno dočekuju novogodišnju noć.

– U gradu je trenutno mirna i stabilna situacija, takav je bio i dan, veoma mali broj intervencija, kazao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije, poželevši „da takva noć i ostane”.

Ipak, ukoliko dođe do incidentnog događaja i potrebe za reakcijom, ekipe su spremne.

Kočović je podsetio da je tokom prošle, 2022. godine ukupno bilo 1.229 intervencija kragujevačkih vatrogasaca.

Jelena Tijanić, načelnica Službe hitne pomoći Zavoda za urgentnu medicinu navela je da je u tokom jučerašnjeg dana bilo preko 35 ambulantnih pregleda što je neuobičajeno veliki broj za poslednji dan u godini.

Za novogodišnje noći, dr Tijanić kaže da nema pravila i da je svaka drugačija, ali očekuje da će sve sprovedene kampanje o petardama, alkoholu i vožnji, uroditi plodom.

Spremno je bilo pet njihovih ekipa, četiri mobilne, jedna u ambulanti i Hitna pomoć imala je i dežurnu ekipu na Đačkom trgu tokom trajanja koncerta.

Kragujevačani u Novu godinu ušli sa Divljim jagodama i vatrometom (FOTO) 8
Foto: Zoran Laki Lazarević

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić čestitao je sugrađanima Novu godinu:

– Dragi Kragujevčani i Kragujevčanke, godina na izmaku bila je puna izazova sa kojima je trebalo da se suočimo. Mnoge smo sa uspehom savladali, a sa pojedinim neprilikima se još uvek borimo što verujem oseća svako od nas pojedinačno i naše porodice, rekao je Dašić.

Po njemu, nove godine su prilika da sumiramo rezultate i događaje iz prošlosti, sve što je loše ostavimo iza nas i postavimo ciljeve kojima ćemo se voditi u budućnosti.

– Zato vam želim da u 2023. godinu uđete sa optimizmom i verom da će vam se ostvariti sve što ste zamislili na ličnom planu, a moji saradnici i ja nastavićemo da Grad koji volimo činimo najlepšim mestom za život za sve nas, čestitao je gradonačelnik Kragujevčanima Novu godinu poželevši im „puno zdravlja, sreće i uspeha u 2023. godini”.

Kragujevačani u Novu godinu ušli sa Divljim jagodama i vatrometom (FOTO) 9

Danas, 1. jauara, u 10 sati, takođe tradicionalno predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović uručiće poklon čestitku prvorođenoj bebi u novogodišnjoj noći. Prvorođena dobiće poklon čestitku grada Kragujevca u vrednosti 100.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari