Prvi novosadski Prajd: „Izađimo zajedno!“ (FOTO) 1Ilustracija Foto: Pixabay/Gagnonm1993

Prvi novosadski prajd pod sloganom „Izađimo zajedno“ počeo je u petak u podne na Trgu Republike u centru tog grada.

Na novosadskom trgu ljudi se okupljaju, a sa razglasa se pušta muzika.

Ljiljana Koković, zamenica gradonačelnika Novog Sada, izjavila je da je LGBT populacija u Srbiji izložena diskriminaciji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ovo je tabu tema u Srbiji, ali u Novom Sadu je učinjen veliki korak. Nadam se da ćemo danas iz Novog Sada poslati poruku ljubavi i mira i da ćemo biti primer i drugim opštinama”, izjavila je Koković uoči početka Prajda.

Prajd je završni događaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa „Izađi“ iz Novog Sada, u saradnji sa „Beograd Prajdom“i uz podršku Grada Novog Sada i „Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019“ (OPENS).

https://www.facebook.com/Radio021/videos/342883513038711/

„Ideja je potekla od mladih, iz rada sa zajednicom i rada sa roditeljima. Želimo da povećamo vidljivost te zajednice i njihovih problema i da dopremo do šire javnosti i da pokušamo da se nešto promeni u našem društvu, jer Novi Sad jeste tolerantniji grad u odnosu na druge gradove u Srbiji ali ne možemo reći da je on u potpunosti bezbedan za sve članove ove zajednice, to je razlog zašto smo se odlučili za prajd“, rekao je koordinator programa grupe „Izađi“ Filip Kocevski u razgovoru za Radio Sloboda Evropa (RSE).

On dodaje da je među glavnim problemima ove zajednice nasilje sa kojim se suočava.

„Problemi koje mi direktno vidimo u svakodnevnom radu sa mladima iz LGBT (lezbejke, gej, biseksualne i transrodne osobe) zajednice jesu nasilje i diskriminacija na tom bazičnom nivou. Diskriminacija od onih najbližih: prijatelja, roditelja, vršnjaka u školi, užeg kruga poznanika, kao što i u školama i institucijama. Mislimo da treba da se napravi sistem informisanja ljudi. Kada bi većina imala relevantne informacije o tome šta je LGBT zajednica, sa kojim se problemima susreće, i kada bi imala priliku da upozna neke ljude iz te zajednice, njihovo razmišljanje bi se promenilo“, ističe Kocevski.

https://twitter.com/saskavuk/status/1129337717156921345

„Spremi smo da odgovorimo na sva pitanja, da bi došlo do promena“, poručio je on.

Prema najavi na skupu će govoriti pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, Vukašin Grozdanović koordinator projekta OPENS 2019, Aleksandar Savić iz organizacionog tima „Beogradskog Prajda“, predstavnici novosadske organizacije „Izađi“,i omladinski radnik Davor Halilović koji će pročitati pismo mladih iz LGBT zajednice, koje su napisali zajedno za prvi novosadski Prajd.

https://twitter.com/jokeshljoke/status/1129338867620941824

Organizatori su najavili da će govore moći da prate i građani sa oštećenim sluhom, jer su obezbedili i prevod na gestovni jezik.

Očekuje se da će skupu prisustvovati i predstavnici pojedinih evropskih ambasada i Evropske unije, kao i neke stranke iz Srbije.

Za razliku od prajdova u Beogradu, u Novom Sadu neće biti šetnje kroz grad, a sam događaj nakon obraćanja učesnika, nastavlja se muzičkim programom.

Organizatori su takođe saopštili da do dana održavanja Prajda nisu primili nijednu pretnju niti informaciju da su se određene grupe organizovale da napadnu skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.