Photo taken from: https://www.chickensandyou.com/Foto: Chickensandyou.com

Dan nakon što je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdila da su Sutjeska i Neuzina, sela u opštini Sečanj, kao i Banatski Despotovac, koji se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, proglašeni za zaraženo područje zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica, mesne zajednice u ovim selima nisu dobile zvaničnu informaciju kako treba da se ponašaju u ovoj situaciji.

-Čuli smo od meštana da su ih obišli veterinari i rekli im da živinu moraju da drže zatvorenu u karantinu tri nedelje, ali nikakav zvaničan dopis nam nije stigao – kaže Božidar Konjik, predsednik Saveta mesne zajednice Banatski Despotovac.

Ni u Tomaševcu zvaničnog obaveštenja nema.

– U selu se priča da su veterinari obilazili domaćinstva, ali nama zvanično niko ništa nije poslao – kaže Milena Nikolić, sekretar MZ Tomaševac.

Uprava za veterinu donela je rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

Photo taken from: https://www.chickensandyou.com/
Foto: Chickensandyou.com

Ovakvo rešenje je doneto na osnovu laboratorijske potvrde prisustva virusa ptičjeg gripa kod divljih ptica u naučnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Za ribnjak Sutjeska, javnost je saznala pre nešto više od dve nedelje, kada je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su kod ribnjaka na Tamišu, u naselju Sutjeska, u opštini Sečanj, pronađene 64 mrtve divlje ptice.

Tada su pronađena su 34 mrtva mišara i 21 velika bela čaplja, a obe vrste spadaju u strogo zaštićene.

Uprava za veterinu saopštila je i da je rešenje, u skladu sa propisima, proglašeno zaraženim područjem u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta, koje obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina.

Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Fotografija u tekstu je preuzeta sa portala Chickensandyou.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari