U srednjem Banatu više nema ptičjeg gripa 1Foto Nadica Jakovljev

Sutjeska i Neuzina, sela u opštini Sečanj, kao i Banatski Despotovac, koji se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, koji su krajem februara proglašeni za zaraženo područje, zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica, više nisu ugroženi.

Nije pod posebnim režimom ni područje u poluprečniku od deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boka i Sečanj, u opštini Sečanj.

Uprava za veterinu ovo je područje odjavila kao zaraženu zonu.

Meštani ovih sela u nezvaničnom razgovoru kažu da za nešto više od mesec dana koliko su bili u posebnom režimu, nisu osetili veće probleme u funkcionisanju svojih domaćinstava niti su imali slučajeve zaražene domaće živine.

I kada je rešenje doneto, Uprava za veterinu ga je donela na osnovu laboratorijske potvrde prisustva virusa ptičjeg gripa kod divljih ptica u naučnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu, u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Da li pojava ptičjeg gripa ima veze sa pomorom ptica u ataru Sutjeske, sela u opštini Sečanj sredinom februara, niko zvanično nije potvrdio. Tek, rešenje o zaraženom području doneto je dve nedelje nakon pomora zaštićenih vrsta ptica na prostoru obalnog pojasa Tamiša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari