Pomor ptica kod Sutjeske: Ornitolozi pronašli 64 ubijene zaštićene vrste, među kojima i velikog vranca 1Foto:DZPPS

Građani Sutjeske, sela u blizini Zrenjanina, prijavili su pomor ptica u ataru ovog mesta, a tragom te informacije proteklog vikenda ornitolozi su pronašli 64 ubijene ptice.

Kako saznajemo, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su na prostoru obalnog pojasa Tamiša, kod ribnjaka Sutjeska, pronašli leševe zaštićenih vrsta ptica.

„Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona“, upozoravaju ornitolozi.

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara koji je neprocenjiv u poljoprivredi, jer pomaže da ne dođe do namnožavanja glodara.

Sem toga, pronađen je 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje, sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca.

„Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene. Na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezdo belorepana, gnezdo mišara, par crnih žuna, sve strogo zaštićene vrste“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama.

Oni su zatražili hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari