Crne rode, sivi sokoli, buljine: Ornitolozi popisali ptice Sićevačke klisure 1Foto: DZPPS

Nakon praćenja i popisa faune ptica područja Sićevačke klisure, koje su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodili prošle i ove godine u saradnji sa JP Srbijašume, odnosno sa Šumskim gazdinstvom Niš, iz štampe je izašla publikacija „Ptice Sićevačke klisure“, čiji su autori ornitolozi Milan Ružić, Radislav Mirić i Slobodan Marković.

Tokom istraživanja primećeno je prisustvo 78 vrsta ptica, a od toga 67 vrsta su gnezdarice. Među njima i neke retke i strogo zaštićene vrste poput surog orla, jarebice kamenjarke, sivog sokola, buljine, žutokljune galice, osičara, zmijara i crne rode.

„Sve vrste pobrojane i opisane u publikaciji svedoče još jednom kakav je prirodni dragulj i zajedničko dobro Sićevačka klisura. Zato promocija i jeste javna, da svako može da dođe, upozna se sa publikacijom, ali i sa samim procesom istraživanja o čemu ćemo moći uživo da diskutujemo“, dodaje Marković.

Sićevačka klisura, koja se prostire na površini od preko 7.500 hektara na teritoriji opština Niš i Bela Palanka, proglašena je za Park prirode treće kategorije zaštite 2000. godine zbog očuvanih geomorfoloških osobina i izuzetne biološke raznovrsnosti.

Kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, tipovi staništa koji se sreću u Sićevačkoj klisuri, poput stenovitih litica i goleti sa kamenjarima, odgovaraju gnezdilišnim potrebama nekih od najređih vrsta ptica našeg podneblja.

Promocija publikacije o pticama Sićevačke klisure biće održana u Nišu, 10. novembra, u 17 časova, u Gradskoj kući, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari