Poznati hrvatski komičar Željko Pervan nastupiće premijerno pred beogradskom publikom sa celovečernjom stand up komedijom u četvrtak 20. decembra u velikoj sali Doma omladine Beograda. Jedno od najprepoznatljivijih lica hrvatske televizije predstavom „Na rubu Evrope“ puni dvorane širom eks-jugoslovenskog regiona.

– Bilo da nastupam u Puli, Mostaru ili Celju – satirični osvrti na društvenu stvarnost i humoristično raskrinkavanje politike i društva nailaze na podjednako dobre reakcije publike. Valjda zato i što sam karijeru započeo „za života“ bivše Jugoslavije, moja komedija razmatra one „rubne“ teme i iskustva bliska svima onima koju su u toj zemlji nekada živeli – kaže Pervan.

Stand up, kako kaže, nisu vicevi i nije imitiranje, stand up je verbalno crtanje, pa iz te činjenice izviru teme kojima se bavi: politika i političari, lažne veličine kojima skida metafizički pokrov.

– A tu je svakako Evropska unija, Britanci i mali narodi, balkanske svađe s akcentom na moj narod i državu, muško-ženski odnosi, deca i bračni odnosi, umetnici i likovi kod Tolstoja i Dostojevskog – uglavnom više se bavim ljudskim karakterom nego konkretnim ljudima – objašnjava Pervan.

Pervan je karijeru započeo 1984. godine na zagrebačkom Radiju 101 u emisiji „Zločasta djeca“, da bi nastavio na hrvatskoj televizijskoj sceni gde je proveo niz godina radeći na autorskim satiričnim formatima (OTV, HTV, Nova TV…), glumio je u Satiričnom pozorištu Kerempuh, pisao kolumne za Vjesnik, napisao knjigu o marketingu i na čelu je marketinške agencije Jadran.

Večernja škola

Interesantno je da je Pervanov autorski projekat „Večernja škola“ – veoma gledana improvizacijska emisija emitovana na OTV-u – bio verovatno inspiracija sličnim formatima u zemljama u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari