Saslušavši optužnicu koja ga tereti za ratno profiterstvo bivši predsednik vlade Hrvatske i lider HDZ-a Ivo Sanader izjavio je juče u Županijskom sudu u Zagrebu da se ne oseća krivim. Sanader je rekao da nikad nije tražio, niti dobio proviziju od Hipo banke, za šta ga optužnica tereti. Sanader je navodno primio 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra).


– S indignacijom i gnušanjem odbacujem konstrukcije državnog tužilaštva Hrvatske da sam ratni profiter – rekao je Sanader dodavši da se u njegovom slučaju prvi put sudi za tobožnje ratno profiterstvo.

On je rekao da je proteklih 20 godina obavljao brojne važne državne funkcije i da se, kako je rekao, trudio da ih obavlja najbolje što je mogao. Pošto je više puta ponovio da nije ratni profiter, Sanader je ukazao da ima čin pukovnika Hrvatske vojske koji je dobio 1993. zbog učešća u pregovorima za oslobađanje hrvatskih zarobljenika u Kninu.

Sanader je kao tendenciozno ocenio to što se u hrvatskoj javnosti izbegava činjenica da ga je austrijsko tužilaštvo, koje se bavi aferom Hipo banke, u tom slučaju zvalo za svedoka, dok ga Državno tužilaštvo Hrvatske na osnovu iste dokumentacije zove u svojstvu okrivljenog.

– Tu je reč o konstrukciji tužilaštva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) koja nema veze sa životom – rekao je Sanader.

Istakao je da niko od zvaničnika u kontekstu provizije nije pomenuo njega, već Eugena Laksu, pokojnog hrvatskog emigranta uz Brazila. Rekao je da se samo Volfgang Kulterer, bivši čelnik Hipo banke, „naknadno setio“ da je Sanader tražio osam posto provizije. Sanader se požalio da ga na osnovu iste dokumentacije hrvatsko tužilaštvo optužuje, dok ga austrijsko zove kao svedoka. On je takođe zamerio tužilaštvu što nije dostavilo sve ključne dokaze u ovom predmetu koji njemu idu u prilog.

– Finansijska ponuda iz avgusta 1994. glasila je na Matu Granića (ministra spoljnih poslova), ja sam se u pregovore uključio kasnije. Zamenik ministra spoljnih poslova ne može obećati povlašćeni položaj – zaključio je Sanader.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović je rekao da će odbrana dokazati da ne postoji krivična odgovornost Sanadera, budući da se zakon o ratnom profiterstvu ne može primenjivati retroaktivno. Tužiteljka Tamara Laptoš rekla je da tužilaštvo ima dokaze da je Sanader tražio i primio proviziju od Hipo banke, navodeći da postoje uplatnice na kojima se vidi da Eugen Laksa, koji je naveden kao primalac provizije, uopšte nije potpisao uplatnice.

Umoran i iscrpljen

Navodeći lične podatke na početku suđenja Sanader je rekao da ima platu saborskog poslanika od 16.000 kuna (oko 2.200 evra), ušteđevinu i stari auto „reno 8“ iz 1967. Sanader je naveo da poseduje i deonice u „nekoliko konsalting kompanija“ i zbirku umetnina čija je vrednost pre nekoliko godina procenjena na milion i po kuna (oko 210.000 evra). Bivši premijer delovao je umorno i iscrpljeno. U sudnicu je došao u odelu, sa štakom i bez lisica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari