Puštena u saobraćaj deonica Novi Beograd - Surčin 1Ilustracija foto FoNet/Beoinfo

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Novog Beograda do Surčina, koja je danas svečano otvorena, puštena je u redovan saobraćaj.

Auto-put od Novog Beograda do Surčina biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem „Miloš Veliki“, javlja RTS.

Tu deonicu, dugu osam kilometara, koja ima ključni značaj za ceo Beograd i važnu ulogu u svakom putovanju velikog broja ljudi, pored predsednika obišli su i ambsadorka Kine Bo Čen, premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima urađenu i biciklističku stazu i trotar za pešake, izlaz na auto-put „Miloš Veliki“ skraćen je od večeras za oko 10 kilometara, jer vozači više neće morati da idu preko auto-puta Beograd–Zagreb.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd–Surčin potpisan je sa kompanijom „Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani“, a njegova vrednost je bila 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta „Miloš Veliki“ bila je građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje. Vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske i ulice i dr Ivana Ribara na Novom Beograd direktno na auto-put „Miloš Veliki“.

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd–Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas. Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice imaju uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru „Surčin 1“, tipa „poludeteline“. Kraj ove deonice je kod sledeće velike petlje u Surčinu, posle koje počinje auto-put „Miloš Veliki“.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vučić je ranije rekao da će kada auto-put Surčin–Novi Beograd bude završen, od Beograda do Čačka moći da se stigne kolima za samo sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari