Putovanje kroz istoriju fizike elementarnih čestica 1

Leon Lederman u naučnim krugovima bio je poznat kao moderni Da Vinči. Njegova knjiga o materiji – Božja čestica, koju je nedavno objavila IK Vulkan izdavaštvo u prevodu Aleksandra B. Nedeljkovića, okupira pažnju naučnika, ali i ljubitelja popularne nauke i onih koji prate savremena istraživanja u ovoj oblasti.

Lederman je ovu jedinstvenu knjigu napisao zajedno sa Dikom Terezijem.

U izuzetno pristupačnoj i duhovitoj knjizi, Leon Lederman, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, vodi čitaoca na očaravajuće putovanje kroz istoriju fizike elementarnih čestica.

Ono otpočinje u vreme najranijih antičkih naučnih zapažanja, pa se preko Ajnštajna nastavlja do modernih vremena, stalno protkano inspirativnim slavljenjem ljudske radoznalosti i potrage za istinom.

Završava se potragom za Higsovim bozonom (božjom česticom), za koji su naučnici pretpostavili da će nam pomoći u otkrivanju poslednjih tajni subatomskog univerzuma.

Ova knjiga, sada sa Ledermanovim novim predgovorom, nateraće zainteresovane da se čude neprekidnoj ljudskoj potrazi za beskonačno malim.

Kvantna teorija predstavlja pravu revoluciju u nauci, a započela je prihvatanjem činjenice da uvek postoji neodređenost u poznavanju prirode.

Danas, kad nauka pomera svoje granice brže no ikad, i gotovo deceniju nakon što je u CERN otkriven Higsov bozon, ono u šta smo sigurni jeste da će uvek postojati nešto novo što čeka da bude otkriveno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari