Gradsko JKP Toplota najavilo je da će od 1. januara poskupeti grejanje, i to za 10,75 odsto. Drugo poskupljenje te usluge za nepuna tri meseca, u Toploti pravdaju alarmantnim poskupljenjem mazuta za 60 odsto u poslednjih šest meseci, koji u ceni grejanja, kako kažu, učestvuje sa čak 65 odsto.

Prema novom cenovniku, domaćinstva će umesto dosadašnjih 54,83 dinara plaćati 60,75 dinara po kvadratnom metru, bez PDV. Tri puta više moraće da plaćaju preduzeća, a povlašćeni korisnici moraće da izdvoje dvostruki iznos. Iako o tome treba da odluči Gradsko veće, izvesno je da će Užičani tu uslugu plaćati po novom cenovniku.

– Očekivali smo da će cena mazuta stati, ali ona je stalno rasla i 1. janura ove godine dostigla iznos od 32 dinara. To je postalo alarmantno i nakon našeg zahteva, grad nam je odobrio povećanje cene grejanja da ne bismo poslovali s gubitkom. To nas je uplašilo, jer mnoge toplane posluju s gubitkom i imaju velike probleme sa nabavkom energenata – rekao je direktor užičke Toplote Zoran Šibalić, istakavši da to preduzeće ne duguje za energente, te da Užičani ne moraju da brinu o tome da li će biti dovoljno mazuta do kraja grejne sezone.

On je objasnio da bi Toplota ostavrila gubitak sa poskupljenjem za dozvoljenih šest odsto, pa je gradska vlast prihvatila kalkulaciju sa poskupljenjem od skoro 11 odsto.

– Ne bismo smeli da dozvolimo da poslujemo sa gubitkom, jer kreditima plaćamo nabavku mazuta – dodao je direktor Šibalić, a potom rekao da to preduzeće dodatnim poslovima za treća lica godišnje ostvaruje prihod od 25 do 30 miliona dinara.

Pored nove cene grejanja, Užičane koji koriste tu uslugu, očekuje i još jedan trošak, a to je ugradnja kalorimetera, ali ne u stanovima, već u gradskim kotlarnicama.

– Za 90 kalorimetara, koje ćemo ugraditi do početka naredne grejne sezone, potrebno je oko 70 miliona dinara. Obratili smo se gradu i on nam je dozvolio da taj trošak plate građani. Tokom svih dvanaest meseci u ovoj godini građani će plaćati 1,9 dinara po kvadratnom metru – rekao je direktor Toplote, pohvalivši se da su takvi uređaju već ugrađeni u kotlarnicama Medicinske i Ekonomske škole, Gimnazije, osnovnim školama „Aleksa Dejović“ i „Dušan Jerković“, te da analize tog preduzeća ukazuju na to da su u njima ostvarene uštede energenata.

Potraživanja

– Korisnici grejanja duguju nam 65 miliona dinara, od toga dug domaćinstava je 33 miliona, budžetskih ustanova 20 miliona, a privrede 12 miliona dinara – saopštio je Šibalić, dodavši da to preduzeće obezbeđuje daljinsko grejanje za oko šest hiljada stanova i 400.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari