Hrana sa mirisom praška za veš: Kako su pakovani paketi pomoći za penzionere? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Podela paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije (UPS) „Nezavisnost“ počela je 20. maja. Pravo na pomoć imaju korisnici penzija čija visina penzije ne prelazi 24.987,67 dinara.

Ove godine je za ovu akciju izdvojeno oko 111 miliona dinara, znatno više od prošlogodišnjih 51 milion dinara izdvojenih u ove svrhe, piše Vreme. Nabavka paketa poverena je Savezu penzionera Srbije, koji ih distribuira udruženjima i odborima penzionera za dalju podelu.

SAPENS je objavio i javnu ponudu u kojoj je navedeno i šta se tačno nalazi u paketima solidarne pomoći koji će morati da se isporuče na 176 lokacija u Srbiji. To su so, šećer, brašno, ulje, pirinač, testenina, supa, tunjevina, bebi sapun, zubna pasta i deterdžent za pranje veša. Okviran broj paketa je 55.000, a svaki mora biti isti.

Da li se radi o bačenom novcu

Upravo zbog činjenice da svaki paket mora biti isti, zabrinjava kada se neko od korisnika pomoći požali da je veliki deo njegovog paketa – neupotrebljiv. U paketu koji je dobila jedna korisnica, čije je ime poznato redakciji, svi hemijski proizvodi stavljeni su u istu kutiju sa hranom, zbog čega prehrambene namirnice imaju jak miris praška za veš koji danima ne isparava.

„U jednu kutiju je stavljeno sve. I hrana, ali i prašak za veš, sapun i pasta za zube – doduše, odvojeni u najlon kesi, ali u istoj kutiji. S obzirom da je to stajalo neko vreme, brašno, šećer, so, pirinač, testenina, supa iz kesice, sve je povuklo miris praška. Ja sam to sve izbacila na terasu, gde stoji već tri dana, ali ništa se nije promenilo“, objasnila je ona za portal „Vremena“, dodajući da ranije nije postojao ovaj problem.

„Već treću godinu ja ovo primam. Budu kilogram ili dva brašna, pirinač, šećer, kafa, par konzervi sardine, tunjevina, neka pašteta… Budu hemikalije za čišćenje, toalet i pranje veša, pasta za zube, sapun… Nešto što bi za mesec dana jednoj osobi moglo da bude korisno. Sve je bilo u redu do sad“, ističe.

Do sada je bila praksa da se pomoć dobija u odvojenim kesama.

„U jednoj kesi bude praškasto, u drugoj kesi je hemija. Prvi put kad sam dobila paket je bilo za vreme pandemije koronavirusa, tad sam dobila veliku kutiju na kojoj je pisalo ‘Grad Beograd‘, ali i tad je sve bilo u redu jer prašak nije bio spakovan u kutiju sa hranom“, ukazuje naša sagovornica i dodaje da je tužna jer pomoć ne može da iskoristi.

„To je fenomenalna akcija. Ali na ovaj način, osećam se i povređeno i osramoćeno. Zašto mi pomažete, ako mi zaista ne pomognete?“

Sagovornica „Vremena“ kaže i da, iako je bilo objavljeno da će se u paketima nalaziti i tunjevina, konzerve nije bilo u kutiji koja je njoj prispela 14. juna.

Nema odgovora PIO fonda

Povodom navoda ove korisnice da su prehrambene namirnice iz paketa socijalne pomoći neupotrebljive, upitali smo PIO fond da li se oštećeni građani nekome mogu požaliti i zbog čega je praksa pakovanja paketa promenjena ove godine.

Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari