U ova teška tranziciona vremena Sremcima svašta na um dolazi. Tako su najnoviji recepti u najvećem sremskom gradu sve brojniji zahtevi Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja za ostarele članove domaćinstava da im se odobri novčani dodatak za tuđu negu i pomoć. Kako stvari stoje, poželjno je imati što trošnijeg deku ili baku, presavije se tabak i napiše Fondu i eto redovne novčane prinadležnosti svakog prvog u mesecu.

U ova teška tranziciona vremena Sremcima svašta na um dolazi. Tako su najnoviji recepti u najvećem sremskom gradu sve brojniji zahtevi Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja za ostarele članove domaćinstava da im se odobri novčani dodatak za tuđu negu i pomoć. Kako stvari stoje, poželjno je imati što trošnijeg deku ili baku, presavije se tabak i napiše Fondu i eto redovne novčane prinadležnosti svakog prvog u mesecu.
To potvrđuje i najnoviji primer iz ordinacije invalidske komisije PIO fonda u Sremskoj Mitrovici.

Razljutio sam se

Milan Jugović kaže da zna da nije bio u pravu kada je starog oca ostavio kod doktorice, ali da se razljutio kada je video odbijenicu iz Novog Sada.

– Imamo sve nalaze specijalista koji ukazuju da se tati „suši“ mozak, ali to izgleda ništa ne vredi. Istina je da moj otac ima penziju 15.000 dinara, ali je takođe istina i da mesečno moramo da mu kupimo lekova za desetak hiljada dinara. Ja sam non-stop na terenu u potrazi za bilo kakvim poslom. Imam doduše kamion, ali posla nema dovoljno da se preživi. Žena „muku“ muči sa petoro dece. Kako da istovremeno pazi i na deku spremnog da zbriše neznano kud. Noću ga zaključavam, rešetke sam stavio i na prozor pa makar tada mirno spavamo. Danju je stvarno teško. Zbog toga neću odustati da mi u Fondu odobre mesečnu pomoć da bih mogao da platim kakvu ženu da mi čuva oca. Svoje pravo ću na sudu potražiti – poručio je ljutito sin Milan.

– Čovek je uveo oca u ordinaciju i ostavio. Samo je rekao, odbijen nam je zahtev za tuđu negu i pomoć. Evo vam ga, izvolite, pa radite s njim šta znate i umete. I okrenuo se i otišao – veli doktorka Blažica Ivanović Pekija.
Ona kaže da ne zna šta su u ovom slučaju razlozi što je sin doveo oca i ostavio u ordinaciji, ali pretpostavlja da je to možda način da se izdejstvuje pravo na novčanu pomoć.
– U prvostepenom postupku sam procenila da deda Ninko nema pravo na materijalnu nadoknadu za tuđu negu i pomoć, pa se sin Milan žalio u Novom Sadu. Na drugostepenom postupku lekar veštak je procenio da je žalba neosnovana. Uslov za tuđu negu i pomoć je da je u pitanju potpuno oduzeta, šlogirana osoba, slepa, sa oduzetim ili amputiranim ekstremitetima, jednom rečju osoba koja bez tuđe pomoći ne može da funkcioniše, a ne osoba koja ovako zdravo i čilo izgleda – kaže doktorka koja je odmah pozvala policiju misleći da će joj oni pomoći u slučaju napuštenog deke, ali su oni rekli da dede i babe siročići nisu u domenu njihovih intervencija. Potom je pozvala Centar za socijalni rad u kojem su takođe utvrdili da deda Ninko nije u njihovoj nadležnosti.
– Tako smo se, evo, mi našli u situaciji da ugostimo deda Ninka. Dekica je jako dobar. Evo sedi ovde kod nas u kancelariji duže od tri sata a nije čak ni do toaleta otišao – kaže doktorka Blažica Ivanović Pekija pokazujući na krepkog deku koji sedi preko puta nje u ordinaciji invalidske komisije PIO fonda u Sremskoj Mitrovici. Prema njenim rečima trenutno ima preko pet stotina nerešenih zahteva za tuđu negu i pomoć, a ovo nije prvi slučaj da preko pacijenata rodbina želi da po svaku cenu dođe do novčane nadoknade. Sad su bake i deke jedino profitabilne osobe. Kada se tokom razgovora otvore kažu: „U našoj kući doktorice niko ne radi. Sin ne radi, snaha ne radi, kćerka ne radi“. Znači, samo se na konto babe i dede može od države uzeti neki novac.
Toliko su informisani da često dopis još ne dođe, a oni su već tu da traže nadoknadu koja im po tom novom zakonu pripada. Trebalo bi samo jednom da vidite kako „nemoćno“ ulaze u ordinaciju dok ih pratioci pridržavaju sa svih strana. Trideset i pet godina radim, mislila sam da sam sve doživela. A, evo novog bisera kakav nisam mogla ni da zamislim. Mi smo u stalnom međusobnom nadmudrivanju s pacijentima. Ovde nije u pitanju medicinska stvar jer se to reši vrlo brzo, jednim pregledom. Problem se javlja jer pacijenti dođu do izveštaja lekara koji naravno ne moraju uvek biti tačan – objašnjava dr Pekija i dodaje da i među lekarima ima različitih ljudi. Napišu lako nalaz u kojem stoji da je potrebna tuđa nega i pomoć i onda se pacijenti toga drže kao pijan plota.
– A takav nalaz ne mora baš uvek i da odgovara istini. Ja svoje pacijente volim, da ih ne volim ne bih ni radila ovaj posao i kada im objasnim šta je i kako je, oni u većini slučajeva shvate. S druge strane, evo, pojave se i ovakvi slučajevi. Pa čak i ovde nije bilo vike, pretnji, problema. Sin je samo ostavio oca i otišao – kaže doktorka Pekija.
Posetili smo i deda Ninka i njegovu familiju u Laćarku. Tik uz glavni laćarački šor lepa spratna kuća, iza nje stisla se manja. U prvoj živi sin sa suprugom i petoro dece, u manjoj deda Ninko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari