Radnici propalih firmi najavljuju štrajk glađu, neke smrt stigla pre pravde 1Foto: Wikipedia

Radnici četiri ugašene firme iz Kuršumlije, koji ni uz presude godinama ne uspevaju da naplate zaostale zarade, najavili su štrajk glađu na protestu koji su održali u sali Skupštine opštine. Predstavnicima vlasti poručili su da bi svi radnici u Srbiji morali da imaju ista prava, a kažu da su posle godina uzaludnih protesta sada optimisti poslebonoga što su dobili radnici iz Kragujevca.

U skupštinskoj sali glas sada ministra policije (Aleksandra Vulina), a te 2010. godine, kada je došao na jedan od njihovih protesta kao opozicioni političar, najavljivao je da će krivce za probleme radnika hapsiti.

„Vas danas nema nikoga! Nećemo da odustanemo dok nam zadnji dinar ne vratite“, poručio je sa govornice jedan od okupljenih radnika.

Na taj dinar, prema poslednjem spisku poverilaca, čeka ukupno 922 ljudi.

„Toliko godina čekamo mi zarađene naše plate. Žena mi je čekala i presude dobila i od Trgovinskog i Apelacionog suda, i ja i ona, i ona jadna nije dočekala“, kazao je jedan od radnika.

„Pošto su radnici u Kragujevcu dobili, sada ako je zakon za sve, trebalo bi i za nas“, kaže drugi.

„Ostala sam bez plate. Sedamnaest plata Kopaonika i to je to… Mnogo godina čekam na taj novac“.

Tačan broj štrajkova ne znaju. Poslednja četiri meseca intenzivirali su proteste, ali su ostali neviljivi.

„Troje dece smo odgajili. Sve na kredite. Boli me“, rekla je u suzama jedna od bivših radnica propalih kuršumlijskih firmi.

„Meni je ovo tužno i žalosno. Kao da je ratno stanje. Kao kada gledam vesti oni što ratuju, tako meni izgleda kao da mi ratujemo oko naših para i oko naše muke. Sa 14.000 da pružim unučetu… danas je bilo sa mnom u gradu, hoće ovo, hoće ono…“

Bivši radnici, sada penzioneri, kažu da od štrajka sada neće odustati. Moguće je da su rekorderi po broju održanih štrajkova i protesta, međutim tačan broj ne pamti niko. Niti koliko se resornih ministara promenilo i koliko je do sada obećanja bilo da će njihov problem biti rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari