Radnik aerodroma u Nišu: Ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji, već o obaveznoj kontroli 1foto EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Saopštenje Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, u kojem su pozvani vernici da bojkotuju aerodrome „Konstantnin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu, izazvalo je brojne komentare i reakcije nadležnih službi sa ta dva aerodroma.

Razlog za poziv, kako je navedeno u saopštenju, je ponašanje prema ženama koje su pod hidžabom, odnosno koje se odevaju po muslimanskim propisima i da, već duže vreme, dobijaju žalbe da su izložene neprijatnostima prilikom kontrola na ta dva aerodroma.

U saopštenju se tvrdi, da isključivo žene pod hodžabom „“izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gde se od njih tražo skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odeće” i da je takvoj neprijatnosti bila izložena i jedna usposlenica IZ.

U zajednićkom saopštenju sketora obezbeđenja aerodroma u Nišu i Ktaljevu, odbacuju se optužbe uz tvrdnju da su „jednaki uslovi za sve korisnike“.

„Privredno društvo aerodromi Srbije DOO Niš osuđuje svaki vid diskriminacije i sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma na kojima smo operateri. Svaki putnik nam je važan i bitan, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bio. Jedan od najvažnijih segmenata našeg posla je bezbednost putnika i vazduhoplova“ – navodi se u saopštenju sa aurodroma u Nišu i Kraljevu.

Pojašnjava se da je obaveza obezbeđenja da poštuje sve bezbednosne protokole prema domaćim i međinarodnim propisima Sertifikovane osobe u obezbeđenju, takođe, moraju da poštuju i protokole „koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda“.

„Za takva lica primenjuju se metode pregledsa koji ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđenja“. – objašnjeno je u saopštenju.

Izvor, Danasa sa niškog aerodroma,tvrdi da je, pre nekoliko dana, „poseban“ pregled imala žena pod hidžabom, koja se predstavila kao zvaničnica IZ u Srbiji.

-Prilikom kontrole kod nje je „zapištalo“ i prema obaveznim pravilima uvedena je u prostoriju, gde je kontrolu izvršila naša koleginica. Ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji, već o obaveznoj kontroli, koja važi za sve bez obzira da li nose hidžab, mantiju ili monašku odoru. To se desilo kod nas u Nišu, a na aerodromu u Kraljevu, koji nama pripada organizaciono.Tamo nije zabeležen nijedan takav slučaj – kategoričan je Danasov izvor i dodaje da visokosenzornu opremu ima samo aerodrom u Beogradu.

Tek kad, na tom aerodromu bude izgrađen novi putnički terminal, biće nabavljen skener  za pregled lica bez kontakta.

Najviše letova sa aerodroma u Nišu i Kraljevu, ljudi iz ovog kraja, koriste na destinacijama prema Turskoj.

Ko je zvaničnica IZ u Srbiji, koja je „posebno“ kontrolisana pre leta sa niškog aerodroma, ne može da se sazna.

U gradu se komentariše da je nelogično „ako je zvaničnica IZ, da joj se ne saopštava ime“ ili je ovo, možda, još jedna priča da se skrene pažnja sa „nečega što se događa ili tek treba da se dogodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari