Radulović: Srbija ne može da zaustavi svoje građane da idu u rat 1Ukrajina foto EPA/VALENTINA SVISTUNOVA

Srbija ne može da učini ništa da zaustavi sopstvene državljane da odu u Ukrajinu i učestvuju u oružanom sukobu. Jedino što može to je da uspori njihov odlazak i da ih, u skladu sa zakonom, sankcioniše po povratku u zemlju, kaže za Danas Vlade Radulović, predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Prema njegovim rečima, Srbija može da primeni sličnu taktiku koju su pre nekoliko godina primenjivale Crna Gora i Severna Makedonija, u napomirma da osujete građane da odu na ratište u Siriju.

– Pre nekoliko godina primećeno je da su građani regiona, mahom albanske nacionalnosti, koristili skopski i podgorički aerodrom kako bi otišli u Tursku, odakle su prebacivani u Siriju i priključivali se ISIS-u. Vlasti su onda počele znatno bliže da kontrolišu putnike, gledajući da li imaju povratne karte i da li su bili povezivani sa određenim ekstremističkim grupama, kaže Radulović.

On je istakao da su ove mere prividno dale rezultate, ali da se tranzit samo preselio u Nemačku i Austriju.

– Građani su vrlo brzo shvatili da ukoliko najpre odu u Nemačku ili Austriju mogu bez ikakvih poteškoća da odu u Tursku. Slična stvar bi mogla da bude urađena i sa građanima Srbije koji odlaze u Ukrajinu, ali bi to samo usporilo njihov odlazak, nikako zaustavilo, navodi Radulović.

On ističe da iako krivični zakonik tretira ratovanje u stranoj zemlji kao krivično delo, niko ne može da bude sankcionisan dok ne ode i počini to delo.

Podsetimo, od početka ruske invazije pojavljuju se informacije da građani Srbije učestvuju u konfliktu na obe strane. Pre dva dana je portparol Međunarodne legije teritorijalne odbrane Ukrajine Demijen Magru izjavio za N1 Zagreb, da se Hrvati i Srbi u Ukrajini bore rame uz rame protiv ruskih snaga. Magru nije mogao da kaže koliko dobrovoljaca iz inostranstva ima u Legiji, ali je kazao da imaju pripadnike čak 52 nacionalnosti, i da im se svakog dana pridružuje sve više i više ljudi.

Nedavno je i ukrajinski Generalštab na društvenim mrežama objavio da ruska strana, zbog gubitaka, dovodi borce iz drugih zemalja, između ostalog i Srbije. Ovu informaciju je oštro demantovao ministar odbrane Nebojša Stefanović, tvrdeći da je u pitanju čista laž.

Podsetimo, krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina za državljane Srbije koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi. Kazna se penje do osam godina ukoliko se u ratu učestvuje u sklopu grupe. Osoba koja organizuje učešće u ratnom sukobu može da završi do deset godina iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari