Nikla nova deponija uz auto-put u Vrčinu: Ni kamere ne mogu da spreče građane da bacaju i pale smeće 1Foto: RTS/printscreen

Od trenutka kada je odnošenje mešanog kabastog smeća na deponiju u Vinči poskupelo, građani, ali i firme traže najbliže mesto da izbace otpad. Tako je uz auto-put u Vrčinu nikla deponija, a ni kamere nisu odvratile građane od bacanja smeća tamo gde mu nije mesto.

Ne obazirući se na kamere, jedan muškarac je na deponiju koja je već gorela, neposredno uz auto-put u Vrčinu, istovario pun gepek kabastog smeća. Ne samo da dim prekriva okolinu, već se i otpadne vode slivaju u obližnji potok koji prolazi kroz naselje, prenosi RTS.

Građani tu ne viđaju samo svoje komšije, već i vozila komunalnog preduzeća „Eko Grocka“, što kod mnogih stvara zabunu.

,,Ima godinu dana, možda i više, čistilo se koliko je moglo, ali sad su nešto zatajili ljudi. Mnogo ljudi baca smeće, ima nešto što možemo i sami da pomognemo sebi, da bude manja šteta“, kaže jedan od meštana.

Iz preduzeća „Eko Grocka“ kažu da oni ne istovaraju smeće, već iz manjih kamiona pretovaruju u veće da bi ga transportovali do deponije u Vinči. Direktor tog preduzeća Nikola Macanović kaže da ta deponija tu postoji već više od 20 godina, kao i da oni tu vrše isključivo pretovare.

,,Mi na godišnjem nivou čistimo tu lokaciju po nalogu komunalne inspekcije i po samoj prijavi građana. Čistimo je tri do četiri puta godišnje i sa te lokacije godišnje odnesemo između 200 i 300 tona građevinskog, komunalnog i svih vrsta otpada. Građani imaju tu slobodu i mogu bez ikakvih sankcija da bacaju otpad i rade to noću. Nije ograđeno, lokacija je veoma pristupačna sa više strana“, objašnjava Macanović.

Lakše da se prospe, nego odnese na deponiju u Vinči

Od trenutka kada je odnošenje mešanog kabastog smeća na deponiju u Vinči poskupelo, građani, ali i firme traže najbliže mesto da izbace otpad.

,,Odgovara im više da uzmu i da prospu negde u nekoj ulici, na nekoj njivi, nego da odu na deponiju i da istovare taj otpad i da moraju da plate za taj isti za koji ranije nisu plaćali. Tako da se ta količina generalno otpada, odnosno divljih deponija na našoj teritoriji, udvostručila u prethodne dve godine. Lokacija na kojima se stvaraju divlje deponije imamo dvadesetak nekih standardnih, ali pored njih imamo još sigurno 20-30 koje se stvaraju s vremena na vreme, mi ih očistimo pa se ne pojave neko vreme“, rekao je Macanović.

Kada se odnošenje smeća plaća

„Eko Grocka“ na poziv građana, dva puta godišnje odnosi besplatno do dva kubika kabastog smeća, a mesečno im se obrati stotinak građana. Ukoliko se odnosi građevinski materijal ili smeća ima više, odnošenje se plaća.

Komunalno preduzeće „Eko Grocka“ pobedilo je na tenderu opštine za čišćenje nelegalnih deponija. Novac obezbeđen iz opštinskog budžeta dovoljan je da se sa tih deponija odnese oko 1.000 tona otpada, a pored puteva obično završi mnogo više.

Sistem nadzornih kamera, veći broj inspektora, strože kazne – sve to bi moglo da bude deo rešenja.

Tek kada bude obavezan dokument o kretanju građevinskog otpada, kojim bi se dokazivalo gde je sakupljen i odložen, mogli bismo da očekujemo da će se broj nelegalnih deponija smanjiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari