Dragana Rakićfoto FoNet Ana Paunković

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS), poslanica Dragana Rakić izjavila je danas da će opozicione poslanice u Skupštini Srbije i odbornice u Skupštini grada Beograda zajedno sprovoditi različite akcije u okviru neformalnog udruženja „Mreža žena u politici“.

Ona je za agenciju Beta, tokom današnje akcije u Knez Mihailovoj ulici, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, rekla da su „Mrežu žena u politici“ inicirale opozicione poslanice i odbornice i dodala da se to ne odnosi samo na koaliciju „Srbija protiv nasilja“.

„Mi, parlamentarke, smo shvatile u prošlom sazivu da je nemoguće sa ženama iz SNS se udruživati oko tih ženskih tema. One jednostavno nisu za saradnju po tom pitanju. Ovo će biti šireg formata, ne samo žene iz ‘Srbija protiv nasilja’, nego smo otvorene i za žene iz Nove Demokratske stranke Srbije i ostalih opozicionih stranaka“, rekla je Rakić.

Prema njenim rečima, to što se radi o odvojenim poslaničkim grupama, apsolutno nije prepreka.

„Žene će se udruživati oko zajedničkih tema – da budemo ravnopravne sa muškarcima u pogledu plata, da imamo jednake plate, kvalitetnu medicinsku zaštitu, da se uvede Telo za praćenje femicida. Postoje zajedničke teme koje se tiču svih žena, bez obzira na političku pripadnost“, kazala je Rakić.

Ona je navela da se ovogodišnji 8. mart proslavlja u znaku borbe i za ženska prava i za univerzalna ljudska prava. Dodala je da je jedno od glavnih demokratskih prava, ono na slobodan izbor.

„Ono što su izborile naše majke i bake, današnjim generacijama žena je, nažalost, uskraćeno, 17. decembra smo imali najveću izbornu krađu u Evropi. Ovaj režim Aleksandra Vučića poništava pravo glasa i nama ženama i našim saborcima i partnerima, muškarcima. Zato moramo da se zajedno sa našim kolegama i građanima izborimo za uvođenje prava na tajno i slobodno glasanje i stanemo u odbranu ženskih prava“, dodala je Rakić.

Potpredsednica Narodnog pokreta Srbije, poslanica Ana Jakovljević rekla je tokom akcije da su se opozicione političarke okupile zato što smatraju da 8. mart nije dan za slavlje.

„Iako žene formalno imaju ista prava kao muškarci u Srbiji, ta prava ostvaruju se u 77 odsto slučajeva u odnosu na njih. Naš zadatak je da se izborimo da dođemo do pune ravnopravnosti“, rekla je Jakovljević.

Potpredsednica stranke Srbija centar, poslanica Tijana Perić Diligenski ocenila je da se država i društvo prema ženama u Srbiji „ophode kao da su mali akcionari“.

„Visina kulture jednog društva određuje se odnosom prema ženama, a borba za ženska prava je jedina revolucija koja nema kraja“, rekla je Perić Diligenski.

Predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde Ferida Čustović navela je da ni posle 113 godina od početka obeležavanja 8. marta kao Međunarodnog dana žena, one u Srbiji nemaju jednaka prava.

„I dalje smo manje plaćene od muškaraca, češće doživljavamo mobing, teže se zapošljavamo i lakše gubimo posao. Femicid je sve učestaliji. U prošloj godini smo imali 27 ubistava žena“, kazala je Čustović.

Predsednica mladih Pokreta slobodnih građana Jelena Banjac ocenila je da je na današnji dan jasno da žene nisu ravnopravne u društvu.

„Doživljavamo nasilje, nemamo jednake plate kao kolege i najviše nas poražava činjenica da je femicid u porastu. Ono za šta ćemo se definitivno zalagati je da femicid postane posebno krivično delo“, rekla je Banjac.

Koordinatorka Autonomnog ženskog centra Zeleno-levog fronta Natalija Simović ocenila je da je jedini način na koji se može izboriti sa sistemom koji je „nasilan prema ženama“ i koji im uskraćuje radna i sva druga prava – da budu solidarne i da se udruže.

„Samim tim smo se mi sve opozicione političarke udružile u Mrežu žena za politiku i nadalje ćemo činiti da se naš glas više čuje i da se borimo i izborimo za ženska prava i veću rodnu ravnopravnost u Srbiji“, kazala je Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari