Rakočević (UNS): Kosovski dodatak za podršku svim novinarima srpskih medija na KiM 1Foto: Radio KiM

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević obišao je zaposlene u „RTV Gračanica“ koji su jutros započeli štrajk glađu i tom prilikom istakao da bi „kosovski dodatak“ značio „stabilnost za medijske profesionalce“.

Rakočević je istakao da desetine menadžera pišu projekte i tako preživljavaju, ne znajući hoće li se njihov medij ugasiti i hoće li njihovi zaposleni imati minimalna primanja, a da slučaj „RTV Gračanica“ nije takav jer u ovom trenutku 22 zaposlena traži ispunjenje obećanog kosovskog dodatka.

„Drugo, u ovoj medijskoj kući je premali broj novinara. Ne mogu četiri novinara pokrivati zahteve televizije, radija i sajta. Tehnički, postoje ogromni problemi. Sve se to nagomilalo u zahtev koji je sada rezultirao štrajkom gladju”, rekao je Rakočević.

Posebno je naglasio da štrajk gladju nije dobar, smatrajući da niko ne treba da dovodi svoje zdravlje u opasnost, uskraćujući sebi osnovne životne potrebe, kako bi ukazao na problem, objavio je UNS.

„Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći ‘vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste’. Кosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Кosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada“, zaključio je Živojin Rakočević.

Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća „Mreža Most“ – „TV Most“ u Zvečanu i „RTV Gračanica“ u Gračanici štrajkom gladju, kako su rekli, žele da skrenu pažnju javnosti na egzistencijalnu ugroženost sa kojom se suočavaju i ističu da neće odustati od štrajka dok im se ne ispune zahtevi.

Ranije danas, članovi sindikalne organizacije u saopštenju su naveli da je njihov zahtev povećanje plata i dobijanje „kosovskog dodatka“, te da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja, ništa drugo ne preostaje, osim štrajka glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari