Rama: Naša zajednička budućnost mora da bude značajno drugačija od prošlosti i sadašnjosti 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je na otvaranju sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ da zapadnobalkanske zemlje treba da se koncentrišu na ono što ih ujedinjuje i izrazio uverenje da će njihova zajednička budućnost biti značajno drugačija od prošlosti i sadašnjosti.

„Pitanje nije da li će, nego kada će ta budućnost doći, da li ćemo se ujediniti da je približimo. Spreman sam da uradim ono što je do mene, nadam se da svako od nas razmišlja isto“, naveo je Rama u video poruci kojom se obratio okupljenima na otvaranju Drugog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

Rama je dodao da je „u sve povezanijem svetu, jačanje sopstvene zemlje, bez jačanja sopstvenog susedstva, kratkovido“.

„Hajde da učimo na greškama drugih, kao i na sopstvenim. Potrudimo se da ne ponovimo greške iz prošlosti, ne zaboravimo da naše zemlje treba da koegzistiraju jedna uz drugu zbog blagostanja naših ljudi. Potrudimo se da prevaziđemo prošlost i da transformišemo naš region u mesto koje zaslužuju sledeće generacije“, rekao je Rama.

On je kazao da nije mogao da prisustvuje sajmu zbog obaveza koje ima oko otvaranja sopstvene izložbe.

„Da nije toga, rado bih učestvovao, da doprinesem miru, saradnji i regionalnoj integraciji ka zajedničkoj, boljoj budućnosti“, naveo je albanski premijer.

Rama je pozdravio prisustvo na sajmu Jakova Milatovića, predsednika Crne Gore, koja nije članica Otvorenog Balkana.

„Njegovo prisustvo ističe uticaj naše konstruktivne inicijative“, dodao je Rama.

Milatović je rekao da je Balkan „najlepši kada je otvoren“ i dodao da se organizovanjem sajma vina „šalje najbolja moguća slika ostatku sveta da je Zapadni Balkan region koji međusobno sarađuje i koji tom zajedničkom saradnjom probija neka daleka tržišta“.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pozivu da predstavlja „malu, ali suncem obasjanu, lepu, ponosnu mediteransku zemlju“.

„Vino je tu da nas spaja i zato u ime istorije vina i u ime naše zajedničke budućnosti u vinu, želim svima uspešan događaj. Aleksandre, hvala još jednom, i sve najbolje svima“, kazao je Milatović.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da saradnjom u okviru Otvorenog Balkana članice te inicijative grade dobrosusedstvo i poverenje, ali i da zajednički koračaju na evropskom putu.

„Makedonske, albanske, srpske, crnogorske vinarije su prisutne ovde, rame uz rame sa vrhunskim proizvođačima vina. To ima veliki značaj za naše zbližavanje i za otvaranje novih tržišta“, kazao je Kovačevski.

On je ukazao da je zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan trgovinska razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije povećana 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari