Ranko Bugarski: Nezameranje ideologiji srpskog nacionalizma put u haos

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji, o nalogu izdavačima kako da u udžbenicima srpskog objasne koji su južnoslovenski jezici

Ostavite komentar


  1. hrvatski i ostali, uglavnom novokomponovani, nacionalizmi su u redu? E, moji drugosrbijanci. Nema više Jugoslavije i nikad je više neće biti…

  2. Srpski jezik je u mesavina svega i svacega i zapravo se i ne moze nazvati jezik. Srbi su valjda jedini u svetu koji ne poznaju vlastite reci za razne vrste jela, nego koriste Turske, Nemacke, Madjarske i ko zna kakve jos izraze. Ocito je da su pre susreta sa pomenutim narodima i spremanja hrane za ljudsku ishranu – pasli travu na livadi.

  3. Bravo Ranko!
    Potpuno je u pravu profesor (moj kolega sa iste godine studija (1971)na Filoloskom fakultety u Beogradu.
    Upravo tako ja predajem mojim studentima koji zele da nauce nas jezik u Americi. Jer u dijaspori studenti koji su iz porodica doseljenih iz bivse Jugoslavije mogu na samo nekoliko univerziteta da uce nas jezik u Americi. To su deca ciji su roditelji izbegli iz Bosne i Hercegovine a ima ih i iz Hrvatske i Srbije. Nasa predavanja o istoriji juznoslovenskih jezika su poslednji dodir sa maticom porekla njih i njihovih rodilja i jedino ce im to ostati u secanju.
    Njihova buducnost je u novom svetu i pitanje je da li ce se iko od njih ikada vratiti u zemlje porekla.
    Srdacan pozdrav i sve najbolje iz Amerike!
    Marija Rosic (pre udaje Kovacevic)

  4. Sjajna rečenica u naslovu! Hirurśki precizna definicija našeg prokletstva . Nažalost , svi lideri ( sem možda Drugova) stalno povladjuju jednoj bučnoj bagri / a koja je zapravo nemoćna ! Jer da su moćni, da su mrvu patriote , koliko se diče , onda bi mi , poput drugih evropskih naroda , imali uspistavljenu državu još u srednjem veku , i kontinuitet crkve i krune , do danas !
    A sve ovo danas je zapravo odraz nemoći – jer su nas 500 godina “okupirali” ( ili smo se mi privoleli) da li turci da li ugari .
    I uprkos svom njihovom nacionalističkom orgijanju, hvatanja za gušu svakog ko drugačije misli- kao narod smo sve stariji, malobrojniji i bedniji.

  5. Bugarski jezik nije Južnoslovenski, jer Bugari nisu Sloveni. Odakle ta laž ?!

    Srpskohrvatski jezik je bio jedan jezik, ali je podeljen i namerno distanciran promenom reči i akcenta. Može se reći da danas postoje srpski i hrvatski jezik.
    Slovenački jezik je regularan JS.
    Bosanski i crnogorski jezik ne postoje. Bosanci i Crnogorci se koriste srpskim i/ili hrvatskim jezikom.
    Makedonski jezik je kombinacija srpskog i bugarskog jezika i može (ne mora) da se svrsta među JS jezike.

  6. Питам се да ли онда у школама треба наводити амерички, швајцарски, аустријски, затим и шпанску варијанту у свакој земљи Јужне Америке…

  7. Svo zlo je počelo Hrvatskom “ Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“ i Srpskim „Predlogom za razmišljanje“ kao odgovorom na tu Dekleraciju.

  8. hrvati koriste srpski jezik, bas kao austrijanci sto korste nemacki, zar je tako tesko izgovoriti jednu toliko ociglednu istinu

  9. Ako krajem 19. veka 90% Dubrovcana izjavi svojom voljom i bez ikakvih pritisaka da govori srpskim jezikom, sta se to desava tokom 20. veka kad zbog politike i pritisaka pocinju da se izjasnjavaju po istom pitanju i kazu da govore hrvatskim jezikom. Posebno ako znamo da nisu naucili nikakav novi jezik, kao sto ga uce nasi iseljenici u zemljama gde odlaze u pecalbu, vec ne promenivsi ni jedan glagol ili izgovor nastavljaju da pricaju kao i njihovi dedovi i ocevi. Ako postoji princip da prelaskom u drugu veru i naciju tvoj dotadasnji jezik postaje jezik te nacije, onda bih mogao da prihvatim primedbe Hrvata. Medjutim, tako nesto niti gde postoji, niti ce postojati. Odes u Nemacku, dobijes drzavljanstvo, nastavis da pricas srpskim jezikom i kazes; to je nemacki jezik. To ne biva.

  10. Najbolje bi bilo da se ukine srpski jezik. Da se drugi ne uvrede zbog njegovog postojanja.

  11. Upravo je obrnuto ,mnogi budući profesori paze da se ne „okliznu“ u svojoj akademskoj karijeri ,pa pišu , i predaju ono što od njih očekuju njihovi mentori,koji će ih za uzvrat nagraditi nekom akademskom titulom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.