Raspisan konkurs za stipendije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ 1Foto: Shutterstock/Joyseulay

Ministarstvo prosvete, u okviru svojih nadležnosti, raspisuje konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023. godinu.

Stipendija obuhvata besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika, besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama.

Stipendisti dobijaju i mesečnu stipendiju u iznosu od 15.000 dinara, besplatan smeštaj i ishranu u ustanovama studentskog standarda u skladu sa smeštajnim kapacitetima, dobrovoljno zdravstveno osiguranje za stipendiste do 26e godine starosti.

Imaju pravo i na besplatnu boravišnu vizu, kao i besplatno priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Stipendija u iznosu od 15.000 dinara mesečno omogućava da se pokriju troškovi gradskog prevoza, udžbenika i radnih materijala u toku studija.

„Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu“, navode u opisu projekta iz Ministarstva prosvete.

Napominju da se pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju pripadnici srpskog naroda koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj.

Konkurs je otvoren do 26. maja, a više informacije je dostupno na sajtu Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari